Miksi kirpputorivaatteet ovat kallistuneet?

Muotiblogisti Outi Pyy kertoi syitä ja seurauksia siihen, miksi kirpputorien ja second hand -liikkeiden vaatteet ovat vuosien saatossa kallistuneet.

Trashionista ja muotiblogisti Outi Pyy, 34, vierailee lähes päivittäin second hand -liikkeissä ja kirpputoreilla. Vastikään Trashion! – Tee itse huippumuotia -käsityökirjan julkaisseen naisen mieltä painaa suunnattomasti kierrätysvaatteiden laatuun liittyvä muutos, joka vaikuttaa niin kuluttajan, kuin myös myyjien kukkaronnyöreihin.

– Halpaketjujen rantauduttua Suomeen ihmiset ovat ostaneet viimeisen kymmenen vuoden aikana erittäin huonolaatuisia vaatteita, jotka eivät yksinkertaisesti kestä kierrossa, Outi Pyy kuvailee.

– Se tarkoittaa myös sitä, että kirpputoreilla myytävien ja second hand -liikkeisiin lahjoitetut tavarat ovat vuosi vuodelta huonompilaatuisempia. Esimerkiksi 1970–80-luvuilla vaatteiden laatu oli huomattavasti parempaa ja vaatteet kestivät kierrossa pidempään.

Karu totuus paljastui muotiblogistille itselleen hänen vierailtuaan second hand -liikkeen lajittelukeskuksessa.

– Olin aivan järkyttynyt siitä, minkälaista käyttökelvotonta lumppua sinne lahjoitetaan. Suurinta osaa ei välttämättä pystytä edes hyödyntämään energiajätteenä, Pyy kertoo.

– Kun roskaa tulee enemmän, myöskin kustannukset kasvavat. Kierrätysfirmat maksavat joka ikisestä kierrätetystä kilosta. Kaatopaikoille joudutaan viemään suunnattomasti tavaraa – ja nyt ei puhuta sadoista, vaan sadoistatonneista. Se on valtava kustannuserä, kierrätysmuotia vanhoista kirpputorivaatteista luova nainen kertoo.

– Käsittääkseni Suomessa vain 15 prosenttia lahjoitetuista tekstiileistä ja asusteista on myyntiin kelpaavia. Se on todella, todella vähän.

Kestääkö vaate kierrossa?

Outi Pyy tietää, että monet tuntevat pienen piston sydämessään ostaessaan halvimmista halvimman vaatteen, joka ei tiedettävästi kestä montakaan pesu- ja käyttökertaa pidempään. Pyy kehottaakin ihmisiä panostamaan enemmän materiaalien laatuun.

– Jos ostat vaatekaupasta uusiotuotetun vaatteen, katso että se on laadullisesti sekä tyylillisesti sellainen, että se kestää kierrossa. Käyttäisit sitten vaatetta neljä, viisi tai kymmenen vuotta, se tulisi pystyä lähettämään eteenpäin kiertoon. Jos vaate on täysin nyppyyntynyt ja hajalla, sillä silloin se on täysin arvoton, Pyy neuvoo.

– Itse en ostaisi kirpputoreilta halpatrikoosta tehtyjä t-paitoja, kun tiedän, etteivät ne kestä.

Trashionista Outi Pyy jakaa suositussa blogissaan paljon tietoa muun muassa erilaisista materiaaleista, alakulttuureista sekä ekologisesta muodista.

– Tämä on yksi syy, miksi kirjoitan myös muotiblogia: jos kerron negatiivisista aiheista – kuten esimerkiksi siitä minkä takia viimeisen kymmenen vuoden aikana kaikki kirpputorivaatteet ovat kallistuneet – yritän samalla myös antaa ihmisille kehitysehdotuksen, miten he voisivat muuttaa asennettaan. Edes pikku hiljaa.

Lue myös:

    Uusimmat