Oulun yliopiston professori mykistyi huikeasta 110 000 euron palkinnostaan – yhden tuotteen hän haluaisi pois markkinoilta: "Saastuttaa ja niitä tehdään hirvittäviä määriä"

Tämänvuotisen naisten innovaatiopalkinnon saaja on professori Heli Jantunen.

Oulun yliopiston teknisen fysiikan professori Heli Jantunen palkittiin keskiviikkona uraauurtavasta tutkijan työstään 110 000 euron tunnustuspalkinnolla.

Palkintoa jakamassa oli poliitikko Paula Risikko.

Tunnustusta Jantunen sai ennen kaikkea työstään mikroelektroniikan parissa. Jantunen on ollut mukana muun muassa innovoimassa elektroniikkakomponenttien taloudellisempaa ja luontoystävällisempää valmistustapaa.

MTV Uutiset Liven haastattelussa Jantunen oli mykistynyt saamastaan tunnustuksesta.

– Olen aivan pökerryksissä tästä asiasta, aivan todella yllättynyt. Minulle soitettiin ja tää tuli niinku "out of the blue", Jantunen kertoo.

Ennen tutkijantyötä Jantunen vaikutti pitkään teollisuuden alalla. Oman firman myymisen kautta tie vei kuitenkin väitöskirjan kirjoittamiseen ja sitä kautta yliopistomaailmaan. Sinne Jantunen myös jäi.

– Ajattelin aikoinaan lähteä heti takaisin teollisuuteen, mutta huomasinkin, että yliopistohan on hieno paikka. Saadaan tehdä yhteistyötä teollisuuden kanssa, tehdä tutkimusta ja kehittää uusia asioita.

Jantunen tekee tärkeää työtä myös ilmastonmuutoksen eteen 

Jantusen mukaan mikroelektroniikan kehittämisellä on myös runsaasti globaaleja vaikutuksia ja selkeä rooli myös ilmastonmuutoksen vastaan taistelemisessa. 

Vanhat tuotantotavat kun ovat ympäristölle erittäin iso saastutustekijä.

– Tiettyjä elektroniikkakomponentteja joudutaan valmistamaan 1000-2000 asteen lämpötilassa, joka on hirvittävän raskas investointi, vie valtavasti energiaa, saastuttaa ympäristöä ja niin edespäin. Me ollaan kehitetty koostumuksia, joista pysytään valmistamaan elektroniikkaa paljon matalimmissa lämpötiloissa, muutamassa sadassa asteessa ja parhaimmillaan jopa huonelämpötiloissa.

Nykymaailman isoksi pahaksi Jantunen mainitsee paristot, joiden vähentämiseen Jantunen pyrkii esimerkiksi energiakorjuun kehityksessä vaikuttamaan.

– Energiakorjuun puolella, ei tarvita pattereita enää joka paikkaan. Patterit saastuttaa, niitä tehdään hirvittäviä määriä. Internet-kaupan kautta leviää valtavia määriä pattereita ympäri maailmaa.

Katso koko MTV Uutiset Liven lähetys tilaisuudesta yläpuolelta!​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat