Oulun Välivainion tuplataposta 14 vuotta vankeutta – mies surmasi tuttavan ja vaimonsa ampumalla

Käräjäoikeus on tuominnut kolmikymppisen oululaismiehen Välivainion kaksoistaposta. Mies ampui vaimonsa ja miespuolisen tuttavansa Välivainion kaupunginosassa viime keväänä. 

Vuonna 1991 syntynyt Esa Petteri Pellikka tuomittiin kahdesta taposta sekä ampuma-aserikoksesta 14 vuoden vankeuteen.

Henkirikokset tapahtuivat, kun miespuolinen uhri tuli vierailulle Pellikan ja tämän vaimon asuttamalle omakotitalolle Välivainion Talvitiellä toukokuussa.

Pellikka oli tapahtumien aikaan kotona sattumalta ja istui kotitalonsa terassilla aseen kanssa. Hän surmasi miespuolisen tuttavan pihalle miltei heti tämän saavuttua. Tämän jälkeen mies ampui vaimonsa talon sisällä.

Käräjillä mies myönsi syytteet kahdesta taposta, mutta puolustuksen mukaan tapahtumien kulku tuli yllätyksenä miehelle itselleenkin.

Näin mustasukkainen mies surmasi vaimonsa ja toisen miehen Oulussa – näytteli teon poliisille 1:01
Katso poliisin rekonstruktio: Näin mustasukkainen mies ampui vaimonsa ja toisen miehen Oulussa.

Taustalla mustasukkaisuutta

Poliisin kuulusteluissa Pellikka kertoi, että koki olonsa uhatuksi miestuttavan saavuttua, koska piti tämän olemusta jollain tapaa hyökkäävään tai vähättelevänä. Miehen mukaan vierailija ei osannut esimerkiksi välittömästi kertoa vierailulleen mitään syytä.

Mies kertoi myös, että oli aiemmin kuullut "rantojen kautta", että joku saattaisi uhata hänen henkeään.

Vaimonsa mies kertoi ampuneensa kiihtyneessä mielentilassa, koska vaimo oli ryhtynyt syyttelemään häntä miestuttavan ampumisesta. 

Myöskään poliisitutkinnassa ei löydetty mitään selkeää motiivia teoille, mutta esitutkintamateriaalin perusteella mies oli vaimostaan lähes sairaalloisen mustasukkainen.

Mies oli myös käyttäytynyt väkivaltaisesti naista kohtaan ja valvoi tämän menemisiä epätavallisen tarkkaan. Mies syytteli naista toistuvasti uskottomuudesta ilman perusteita. Esitutkintamateriaalista käy ilmi, että myös tapahtumapäivänä mies oli tullut kesken päivän kotiin, koska epäili vaimonsa uskottomuutta.

Naisen omaiset vaativatkin miehelle oikeudessa rangaistusta tapon sijaan murhasta. Omaisten mukaan mies oli jo aiemmin uhannut surmata vaimonsa.

Käräjäoikeus kuitenkin hylkäsi syytteet murhasta. Käräjäoikeus piti kertomuksia miehen sairaalloisesta ja vainoharhaisesta mustasukkaisuudesta sekä aiemmasta väkivaltaisuudesta uskottavina, mutta katsoi, etteivät ne osoittaneet hänen suunnitelleen puolisonsa surmaamista.

Käräjäoikeuden mukaan se, että mies hetkeä ennen puolisonsa surmaamista ampui toisen ihmisen viittasi pikemminkin siihen, että tilanne oli kehittynyt hyvin nopeasti ja että päätös puolison surmaamisesta syntyi vasta tilanteessa.

Mies itse ei halunnut tulla käräjäoikeudessa kuulluksi, joten näyttöä siitä, mikä tarkalleen johti puolison surmaan, ei käräjäoikeuden mukaan saatu.

Poliisi tutkii kaksoissurmaa Oulussa – tältä operaatio paikalla näytti 0:57
Tältä rikospaikalla näytti heti henkirikosten paljastuttua. Katso video yltä.

Lue myös:

    Uusimmat