Oulun kidutusraiskauksesta tuomittu teki rikoksensa koeajalla – muita miehiä terrorisoineella 20-vuotiaalla kontollaan myös aiempia synkkiä tekoja

Oulussa tuomittiin tänään usean vuoden vankeusrangaistukseen 20-vuotias Roberto Rickhard Vihreäjärvi, joka oikeuden mukaan raiskasi miehen ja kidutuksen kaltaista väkivaltaa viime uudenvuodenpäivänä. Rikokset tapahtuivat ehdonalaisen vapauden koeajalla. Vihreäjärvi oli aiemmin tuomittu samankaltaisista rikoksista.

Tänään nuoren miehen syyksi luetut teot olivat käräjätuomion perusteella poikkeuksellisen rajuja.

Tuomion perusteella uhria muun muassa lyötiin metalliputkella, kuristettiin kasvojen eteen asetetulla lakanalla ja puukotettiin kolme kerta. Vihreäjärvi oli myös pakottanut uhrin ottamaan peniksensä suuhun väkivallan uhalla ja viiltänyt tämän selkään puukolla suuren ristinollakuvion sekä sanan "velka".

Kaiken lisäksi Vihreäjärvi oli tunkeutunut uhrin Instagram-tilille ja ladannut palveluun videon, jossa uhria hakataan. Uhrin nimimerkin tilalle oli vaihdettu "vasikkarottamunasuu".

Mies tuomittiin 4 vuoden ja 10 kuukauden vankeusrangaistukseen muun muassa törkeästä raiskauksesta ja törkeästä pahoinpitelystä.

Väkivallassa mukana ollut 26-vuotias mies tuomittiin samalla törkeästä pahoinpitelystä ja varkaudesta 2 vuoden ja 2 kuukauden mittaiseen vankeuteen.

Kaksi kovaa tuomiota vuonna 2018

Vihreäjärven tuomiota määrättäessä otettiin huomioon, että hän oli rikokset tehdessään ehdonalaisen vapauden koeajalla. Hänet on tuomittu aiemmin vakavista väkivaltarikoksista, jotka muistuttavat luonteeltaan tuoreessa tuomiossa kuvailtuja tekoja.

Mies tuomittiin vuonna 2018 muun muassa törkeästä pahoinpitelystä, törkeästä vapaudenriistosta, perusmuotoisesta vapaudenriistosta sekä raiskauksen yrityksestä. Tuomioita on kaksi.

Ensimmäisen tuomion perusteella Vihreäjärvi oli pitänyt kahta miestä asunnossa väkisin sekä pahoinpidellyt näitä eri tavoin. Miehiä oli muun muassa piesty nyrkillä ja nyrkkiraudalla päähän, ja toista oli myös viilletty veitsellä kyynärvarteen.

Vihreäjärvi tuomittiin teoista 2 vuoden ja 2 kuukauden vankeuteen. Tuomio tuli huhtikuussa 2018.

Yritti raiskata uhrin

Jälkimmäisen, vuoden 2018 toukokuussa tulleen tuomion perusteella Vihreäjärvi oli vain noin kuukautta ennen ensimmäiseen tuomioon johtaneita tapahtumia sitonut erään miehen ilmastointiteipillä ja pahoinpidellyt tätä törkeällä tavalla.

Tuolloin hän oli myös yrittänyt pakottaa uhrin ottamaan peniksensä suuhun.

Tuolla kertaa Vihreäjärvi tuomittiin 2 vuoden vankeuteen.

Tuomioiden takia Vihreäjärvi istui aikansa, ja pääsi ehdonalaiseen vapauteen maaliskuussa 2019.

Tänään annettuun tuomioon johtaneet rikokset tapahtuivatkin ehdonalaisen vapauden koeajalla, viime uudenvuodenpäivänä. Siitä syystä käräjäoikeus määräsi, että Vihreäjärven jäännösrangaistus pannaan osittain täytäntöön. Käytännössä rangaistus koveni neljällä kuukaudella.  

Käräjäoikeuden tuore tuomio ei ole lainvoimainen. Kumpikin tänään tuomituista miehistä on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja