Oulun kaupungintalolla salkoon nostetut sateenkaariliput varastettiin heti – "Pyydämme ilmoittamaan poliisille kaikki havainnot"

Helsinki Pride -viikko alkaa – homoseksuaalisuus poistettiin tautiluokituksesta 40 vuotta sitten 1:13
Katso myös: Näin Helsinki Pride alkua juhlittiin kesäkuun lopussa.

Oulun kaupungintalolle salkoon nostetut kaksi sateenkaarilippua ja yksi translippu on varastettu viime yönä. Ne ehtivät liehua vain yhden päivän ennen varkautta.

Varkaudesta on tehty rikosilmoitus, kertovat Oulun kaupunki ja Oulu Pride ry tiedotteessaan.

Liput oli nostettu kaupungintalon salkoon eilen alkaneen Oulu Priden kunniaksi.

Oulu Pride ry ja Oulun kaupunki tuomitsevat varkauden. Teko kertoo vihasta sateenkaari-ihmisiä kohtaan, ja sillä osoitetaan, ettei sateenkaari-ihmisillä ole oikeutta näkyä, tiedotteessa todetaan.

– Lippuvarkaus on aina vakava asia, ja tässä vakavuutta lisää teon kohdistuminen vähemmistöille todella tärkeisiin sateenkaari- ja translippuihin. Varkaus kertoo siitä, että pridejä tarvitaan eikä yhdenvertaisuuden eteen tehtävä työ ole valmis, sanoo Oulu Priden tuottaja Martu Väisänen.

Oulu Priden puheenjohtaja Minna Pallari sanoo, että vaikka lippujen arvo ei rahallisesti ole merkittävä, asia otetaan hyvin vakavasti niiden symbolisen arvon takia. Sateenkaariliputus on tärkeää, jotta kaikki kuntalaiset voivat tuntea olevansa yhdenvertaisia.

– Tärkeiden lippujen polttaminen varmasti harmittaa monia. Pyydämmekin ilmoittamaan poliisille kaikki havainnot tapauksesta, Pallari sanoo.

Oulu Priden ja Oulun kaupunki vaativat, että tapaus otetaan vakavasti ja tutkitaan huolella.

– Oulun kaupunki haluaa auttaa poliisia selvittämään tapahtuneen, jotta liputus voi jatkua rauhassa, sanoo kaupungin hallintojohtaja Ari Heikkinen.

Pride näkyy ympäri Suomen

Suomessa järjestetään tänä vuonna parikymmentä Pride-tapahtumaa eri puolilla maata.

Sateenkaarilippuja on varastettu ja jopa poltettu lähivuosina useilla paikkakunnilla, tiedotteessa muistutetaan.

Lähivuosien vakavin hyökkäys Pride-tapahtumia kohtaan tapahtui Helsingissä vuoden 2010 heinäkuussa. Pääkaupungin keskustassa järjestetyn kulkueen kimppuun hyökättiin sumuttamalla kaasua osallistujien päälle.

Kolme miestä tuomittiin neljän kuukauden ehdollisiin vankeustuomioihin muun muassa 88 pahoinpitelystä.

Lue myös:

    Uusimmat