"Kansallismieliset nuoret" varastivat Kansallismuseon sateenkaarilipun – video lipun polttamisesta leviää netissä

5:40
Näin Helsinki Pride -tapahtumaa juhlitaan tänä vuonna.

Suomen kansallismuseon pihapuistossa liehunut sateenkaarilippu varastettiin ja verkossa leviävän videon perusteella poltettiin Helsingissä. Niin kutsuttu pride-lippu on sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen tunnetuimpia symboleita.

Lipun anastuksen videoinut taho kuvailee verkkoon ladatun videon kuvauksessa ”puhdistavansa Helsingin katukuvaa”. Videolla näkyy lipun lasku lipputangosta, sen tallomista ja sytyttäminen tuleen. Videon perusteella lippu on kuljetettu muualle polttamista varten.

Videolla varkaita kuvaillaan ”kansallismielisiksi nuoriksi”. Videolta välittyy käsitys, että videon kuvannut ja julkaissut taho ei arvosta sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöjen oikeuksia.

Tapahtuneesta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Useampi rikosnimike voi täyttyä

Helsingin poliisilaitoksen tilannekeskuksesta kerrotaan, että poliisi sai tiedon lipun anastuksesta ja lipun kohtalosta kertovan videon olemassaolosta perjantai-iltana. Virallinen rikosilmoitus tapahtuneesta kirjattaneen maanantaina.

Alustavasti vaikuttaa poliisin mukaan siltä, että lipun viemistä saatetaan tutkia esimerkiksi näpistyksenä tai varkautena, ja sen polttoa vahingontekona. Se ei kommentoi, voiko mahdollisella seksuaali- tai sukupuolivähemmistöjen vastaisella motiivilla olla oikeudellista merkitystä asiassa.

Lippu vietiin Kansallismuseon pihapuistosta, joka on yleinen paikka Helsingin ydinkeskustassa. Videon perusteella jotkin henkilöt todistivat lippuvarkautta.

”Uusi lippu hankittu”

Suomen kansallismuseon markkinointi- ja viestintäjohtaja Päivi Kukkamäki kertoo museon pitävän tapahtunutta harmillisena. Museo kuitenkin jatkaa pride-viikon juhlistamista viikon loppuun suunniteltuun tapaan.

– Uusi lippu on hankittu ja siellä se liehuu, Kukkamäki kertoo.

Kansallismuseo on Helsinki Pride Weekin päätapahtumapaikka, eli niin sanottu Pride House. Liputus liittyy tapahtuman viettoon. Pride-liike puolustaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia.

Helsinki Prideä on tavattu juhlia kesäkuun viimeisenä lauantaina, mutta koronatilateen vuoksi tilaisuus siirrettiin syyskuuhun.

1:52
Viime vuonna noin 100 000 henkilöä marssi Helsingin Pride-kulkueessa. Koronatilanne siirsi tapahtuman tänä vuonna syksymmälle.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja