Hurja tilasto: Tällä viikolla on salamoinut yhtä paljon kuin kesäkuussa keskimäärin – meteorologi kommentoi myrskyjä: "Muutamia vuosikymmenessä"

Kesäkuun aikana on salamoinut jo reilusti yli keskiarvon 2:56
Katso videolta lukijoiden kuvia ukkosmyräkästä – näet myös millainen on "vyörypilvi".

Salamahavaintoja on tähän aamuun mennessä kertynyt kesäkuussa noin 48 000 kappaletta, kirjoittaa Foreca sivuillaan. Ukkosia on luvassa myös lähipäivinä.

Meteorologi Markus Mäntykannas kertoo MTV:n Uutisaamussa, mistä ukkospilven tunnistaa. 

Kesäkuun aikana on koettu rajuja ukkosia ja salamointi on ylittänyt jo reilusti keskiarvon.

– Viime päivien ukonilmat ovat kovasti nostaneet kesäkuun tilastoja, Mäntykannas sanoo.

Ukkospilven tunnistaa helposti.

– Siinä vaiheessa, kun pilven korkeus on suurempi kuin sen leveys, niin tietää, että siellä on paljonkin ukkosenergiaa sisällä, Mäntykannas sanoo.

– Lopulta se sitten purkautuu salamointina, rankkasateina ja puuskatuulina, kuten viime päivinä on nähty pohjoisesta ja läntisestä Suomesta.

Tällä viikolla myrskyt ovat olleet rajuja.

– Oulussa puuskatuulet olivat toissapäivänä enimmillään yli 30 metriä sekunnissa. Viimeksi vastaava tilanne oli etelärannikolla vuonna 2017, kun oli Kiira-myräkkä, joka pyyhkäisi Suomen yli, Mäntykannas kertoo.

Kiira-myrsky aiheutti tuhoa muun muassa Flow-festivaalilla.

– Ei näitä joka vuosi tule, mutta muutamia vuosikymmenessä, Mäntykannas arvioi.

Forecan mukaan kahden viimeisen päivän aikana Suomessa salamoi koko kesäkuun keskiarvon edestä. Salamahavaintoja tuli jopa 35 000 kappaletta. Salamointia voidaan odottaa jatkossakin.

– Lähipäivinä salamoinnin painopiste siirtyy maan länsiosasta ja Kainuusta etelämmäs. Erityisesti maan etelä- ja itäosassa ukkoskuuroja kehittyy ja paikoin ne voivat yhä olla voimakkaita, joskin ukkosenergia on vähitellen hiipumaan päin.

Lue myös:

    Uusimmat