Mainos

Oulun insestijuttu ansaitsee julkisen käsittelyn

Rohkea nainen, ei muuta voi sanoa. Oulussa alkaa keskiviikkona poikkeuksellinen oikeudenkäynti.

Norsunluurannikolta kotoisin olevaa miestä syytetään törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä vuosina 1999-2008. Sanomalehti Kalevan mukaan tytär tuli isälleen useita kertoja raskaaksi. Hänelle tehtiin abortteja ja hän myös synnytti lapsen isälleen.

Tavallisesti seksuaalirikosjutut puidaan suljettujen ovien takana ja oikeus antaa - jos antaa - niistä liuskan mittaisen julkisen tiedotteen. Toisinaan itse päätös on julkinen, mutta siitä on salattu asianomistajan nimi.

Nyt on toisin.

Oulun käräjäoikeus päätti, että keskiviikkona alkava poikkeuksellinen seksuaalirikosoikeudenkäynti käydään avoimin ovin.

Syytteet kiistävä isä oli vaatinut juttua salaiseksi, koska siinä tulisi esiin hänen ja tyttären yksityiselämän piiriin kuuluvia tietoja. Tytär vastusti salassapitoa. Tytär nimenomaan halusi, että tiedot häneen kohdistuvista sukupuoliyhteyksistä ovat julkisia.

Rikoksen tekeminen ei kuulu yksityiselämään

Oikeudenkäynnin pääsääntö on julkisuus ja salassapito on poikkeus.

Oulun käräjäoikeus totesi aivan oikein, että nimenomaan uhrin sana painaa. Oikeus totesi, että ratkaisevaa on tässä tapauksessa nimenomaan uhrin tahto.

Se on tärkeämpi kuin syytetyn näkökulma. Rikoksen tekeminen ei voi olla yksityisyyden piiriin kuuluva asia.

Ja miksi uhri haluaa jutun julkiseksi?

Tyttären avustaja Jorma Herttuainen selvensi sitä uutisjutussa. Tytär haluaa julkisen oikeudenkäynnin rohkaistakseen seksuaalisen hyväksikäytön uhreja puhumaan, koska näistä asioista ei pidä vaieta.

Tuohon on vaikea lisätä mitään. Rohkea nainen.

Seksuaalirikoksen uhriksi joutuminen ei ole koskaan uhrin vika, vaan tekijän. Uhrilla ei ole niissä hävettävää. Tekijöillä on.

Tapaus ansaitsee julkisen käsittelyn - myös siltä osin, että miksi lastensuojelussa ei tehty mitään.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.