Mainos

Syyttäjä: Rehtori käytti kavallettuja stipendirahoja alkoholiin ja hotelleihin

Oppilaiden stipendirahojen kavaltamisesta syytetylle rehtorille vaaditaan kolmen vuoden vankeusrangaistusta. Jutun käsittely alkoi valmisteluistunnolla Oulun käräjäoikeudessa torstaina. 

Syyttäjän mukaan Oulun suomalaisen yhteiskoulun lukion rehtori Juha Valtakorpi kavalsi stipendirahastoista noin 450000 euroa. Epäillyt rikokset tapahtuivat vuosina 2004-2014. 

Rehtorina Valtakorpi hoiti stipendirahastoja, ja hänellä oli käyttöoikeudet niiden pankkitileihin. Syyttäjän mukaan Valtakorpi teki vuosien varrella tileiltä kymmeniä tilisiirtoja ja käteisnostoja. 

Yhteen tiliin liitetyllä pankkikortilla hän osti syytteen mukaan yli 20000 euron arvosta muun muassa ruokaa ja alkoholia sekä maksoi taksi- ja hotellimaksuja. 

Kirjanpito oli kokonaan tekemättä 

Valtakorpi oli myös vastuussa siitä, että Oulun koululautakunnalle toimitetaan vuosittain tilintarkastuskertomus stipendirahastoista. Syyttäjän mukaan vuoteen 2010 asti tilintarkastusmerkinnät olivat huomattavan puutteelliset. 

– Vuodesta 2011 lähtien kirjanpito on laiminlyöty kokonaan. Erillisiä tilintarkastuskertomuksia ei myöskään ole olemassa, syyttäjä kirjoittaa haastehakemuksessa. 

Rehtoria syytetään törkeästä kavalluksesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Vankeuden lisäksi syyttäjä vaatii Valtakorpea viralta pantavaksi. Oulun sivistys- ja kulttuurilautakunta pidätti miehen virasta huhtikuussa 2014. 

Rehtori on esitutkinnassa kiistänyt syyllistyneensä asiassa rikokseen. 

"Kukaan ei valvonut" 

Oulun lukiokoulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja Pekka Fredriksson kertoi STT:lle syksyllä, että kukaan ei valvonut syytteiden keskiössä olevaa Nanny Lilius -rahastoa. 

Fredrikssonin mukaan Valtakorven esimiehet eivät tienneet, että rehtori hallinnoi rahastoa vaan luulivat, että sitä hoitaa ulkopuolinen säätiö. Vyyhti alkoi aueta, kun rehtori hankki koululle flyygelin, jota ei löytynyt kirjanpidosta. 

– Pyysimme sisäisen tarkastuksen tutkimaan asiaa ja tarkastus alkoi löytää epäiltyjä väärinkäytöksiä, Fredriksson kertoi lokakuussa.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.