Väärennettyjä allekirjoituksia ja palkankorotus omin luvin: Järjestöpomo tunnusti kavaltaneensa hurjat summat

Michael Oksanen tuomittiin kahden vuoden ehdolliseen vankeuteen ja yhdyskuntapalveluun. Syytteet käsiteltiin tunnustamisoikeudenkäynnissä.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi keskiviikkona Pohjola-Norden-järjestön entisen pääsihteerin ehdolliseen vankeuteen useista rikoksista. Tuomio tuli törkeästä kavalluksesta, luottamusaseman väärinkäytöstä, väärennyksestä ja kahdesta törkeästä kirjanpitorikoksesta.

Asia käsiteltiin tunnustamisoikeudenkäynnissä, jossa syytetty tunnustaa rikokset ja saa vastineeksi lievennystä tuomioonsa. Tuomion mukaan Michael Oksanen, 52, kavalsi Pohjola-Norden ry:n pääsihteerinä ja Pohjola-Nordenin säätiön asiamiehenä toimiessaan niiltä yhteensä yli 321 000 euroa. Rikos tapahtui vuosina 2015–2021 usealla eri pankkisiirrolla.

Oksanen siirsi rahoja omille tileilleen sekä maksatti yhdistyksellä Helsingin Kruununhaassa sijainneen asuntonsa vuokria lähes 53 000 euron edestä. Lisäksi hän järjesti itselleen oikeudettoman autoedun ja oikeudettomia palkankorotuksia. Näiden arvo oli syyttäjän mukaan lähes 88 000 euroa.

Oksanen myös väärensi allekirjoituksia yhdistyksen ja tukisäätiön hallitusten kokousten pöytäkirjoihin. Väärennettyjä allekirjoituksia sisältäneitä asiakirjoja oli syytteissä listattu vuosilta 2015–2020 yhteensä 12.

PRH: Hallitus laiminlöi velvoitteensa

Syytteessä olleet törkeät kirjanpitorikokset tapahtuivat vuosina 2015–2021. Oksanen laiminlöi liiketapahtumien kirjaamisen ja vaikeutti oikean ja riittävän kuvan saamista toiminnasta.

– Oksanen on merkinnyt tukisäätiön kirjanpitoon harhaanjohtavia tai vääriä tietoja tukisäätiön varojen käyttökohteista ja niiden liittymisestä tukisäätiön toimintaan. Varoja on merkitty siirretyksi tukisäätiön varainhoitotililtä ja tukisäätiön käyttötililtä mm. Pohjola-Nordenin alueyhdistysten tukiin, seminaareihin ja muihin kuluihin, mutta itse asiassa rahasiirrot ovat päätyneet Oksasen henkilökohtaisiin kuluihin, syyttäjä sanoi.

Syyttäjän mukaan oikeuskäytännön mukainen rangaistus rikoksista olisi ollut kolme ja puoli vuotta vankeutta. Tunnustamisoikeudenkäynnissä syyttäjä kuitenkin sitoutuu vaatimaan rangaistusta lievennetyn rangaistusasteikon mukaisesti.

Syyttäjän vaatimus oli kahden vuoden ehdollinen vankeus ja 120 tuntia yhdyskuntapalvelua. Käräjäoikeus tuomitsi ehdollisen vankeuden syyttäjän vaatimalla tavalla, mutta alensi yhdyskuntapalvelun määrän 90 tuntiin.

Vuonna 1924 perustettu Pohjola-Norden on kansalaisjärjestö, joka edistää pohjoismaista yhteistyötä ja tekee Pohjoismaita tunnetuksi Suomessa. Oksasen rikosepäilyjen tultua julki Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) päätti selvittää, miten yhdistyksen säätiön asioita oli hoidettu. PRH arvioi selvityksessään, että säätiön hallitus oli laiminlyönyt velvoitteensa lähes kokonaan vuosina 2015–2021.

Lue myös:

    Uusimmat