Ott Tänakin jättisiirto yllätti asiantuntijan – yksi asia virolaistähdessä närkästyttää: "Olen pettynyt"

Ott Tänak palasi kisavoittajaksi – iso helpotus M-Sportille 1:04
Ott Tänak palasi kisavoittajaksi Chilen MM-rallissa.

MTV Urheilun asiantuntija Jari Ketomaa on pettynyt ja yllättynyt tähtikuljettaja Ott Tänakin päätökseen siirtyä takaisin Hyundaille.

Rallisivusto Dirtfish uutisoi tiistaina, että Tänak siirtyy kaudeksi 2024 takaisin Hyundain ohjaksiin. Korealaistalli on Tänakille hyvinkin tuttu, sillä hän ajoi tallissa kausina 2020-22.

MTV Urheilun asiantuntija Jari Ketomaa otti Tänakin siirtouutisen pettyneenä vastaan.

– Olen pettynyt Tänakin poukkoilevuuteen ja että hän lähtee Fordilta. Olisin toivonut, että hän jaksaisi jatkaa Fordilla, jotta siellä olisi huippukuljettaja. Sarjassa nyt on vain tosi vähän niitä huippukuljettajia, jotka pystyvät huippusuorituksiin, Ketomaa summaa.

– Ensireaktiona olen pettynyt, ettei antanut Fordille mahdollisuutta, mutta ymmärrän tietty Tänakiakin. Hyundailla on ihan eri tason resurssit. Tuolla meriittilistalla, joka hänelläkin on, hän haluaa tiimiltä tiettyä tasoa, eikä halua olla puuhastelemassa, mitä Fordinkin homma on välillä ollut.

Tänak ajoi edellisen kerran kolme vuotta Hyundailla Thierry Neuville tallitoverinaan. Tänak vihjaili tuolloin useampaan otteeseen siitä, että Hyundai suosisi belgialaista, ja että tämä olisi sekaantunut myös tallin kuljettajavalintoihin.

Tänakin aiempaa Hyundai-pestiäkin peilatessa paluu korealaistalliin tuntuu yllättävältä.

– On se jättimäinen yllätys. Näen kuitenkin Tänakin kunnianhimoisena, että kaiken sen jälkeen, mitä Hyundaillakin on ollut, hän uskoo niin paljon siihen, että johto muuttaisi asioita niin paljon, että hän saisi siellä tasapuolisen kohtelun Neuvillen kanssa, Ketomaa toteaa.

Ketomaa olisi itse odottanut M-Sportilla vielä vuoden, sillä kuljettajaruletti pyörii ensi vuonnakin vilkkaana Neuvillen sopimuksen umpeutuessa kauden 2024 päätteeksi. Tämä olisi avannut myös enemmän mahdollisuuksia Tänakille.

– Hyundailla on kuitenkin uusi tilanne ensi vuonna, kun Neuvillen sopimus loppuu. Olisin vielä ainakin itse harkinnut (jäämistä). Hänen (Tänakin) ei tarvitse todistaa mitään. Hän saa niin kauan ajopaikan jostain tiimistä, kun hän haluaa olla (mukana). Jos olisin ollut Tänakin saappaissa, olisin miettinyt vähän eri lailla sitä tilannetta. Kyllähän se sillä tavalla on harmi, Ketomaa pohtii.

Kallistuuko vaakakuppi Hyundaille?

Hyundain pahin kilpakumppani Toyota varmisti viikonloppuna Chilessä jo kolmannen peräkkäisen valmistajien maailmanmestaruutensa. Toyota on pitänyt niskalenkkiä viime vuodet Hyundaista, mutta korealaistalli on kuronut eroa hiljalleen umpeen.

Hyundai on myös tehnyt suuria panoksia henkilöstöönsä. Talvella moottoriurheilun saralla meritoitunut Cyril Abiteboul hyppäsi tallipäälliköksi ja kesällä FX Demaison pestattiin tallin tekniseksi johtajaksi.

Tänakin saapumisen myötä Hyundai hengittää entistä raskaammin Toyotan niskaan.

Ketomaa ei kuitenkaan koe, että Hyundai nousisi suorituskyvyllisesti Toyotan edelle nykyisten sääntöjen puitteissa.

– Ei se vaakakuppi missään nimessä kaadu Hyundain puolelle. Hyundai lähenee, mutta isommassa kaavassa näen Toyotan edelleen vahvempana kuin Hyundain. Varmasti asioita tulee paranemaan paljon, mutta eivät he voi kokonaan uutta autoa rakentaa. 

– Näen, että näillä säännöillä ja tällä automallilla sitä eroa on vaikea saada kiinni. Siinä autossa on tiettyjä asioita, joiden muuttaminen on ei ole helppoa, vaikka olisi millainen tekniikkaguru, Ketomaa summaa.

Lue myös:

    MM-rallivideot

    Uusimmat