Ott Tänakilla merkittävä etu – "Tärkeää ottaa kaikki hyöty irti"

Hallitseva maailmanmestari Ott Tänak on yksi suurimmista suosikeista viikonloppuna ajettavassa Meksikon MM-rallissa.

Tänakin ensimmäinen kausi Hyundain WRC-tiimissä käynnistyi synkästi, kun virolaistähti ajoi rajusti ulos Monte Carlon MM-rallissa tammikuussa. Kauden toisessa kilpailussa Ruotsissa nähtiin tutumpaa Tänakia: tuloksena kakkossija Toyotan Elfyn Evansin perässä.

Tänakilla on Meksikon rallissa huomattava etu puolellaan MM-pistetaulukon kärkikuljettajiin nähden. Tänak on MM-pisteissä vasta kuudentena, joten hänellä on hyvä lähtöpaikka kilpailun ensimmäisenä kunnon ajopäivänä perjantaina. Kärkikuskit joutuvat puolestaan auraamaan irtosoraa teiltä.

– Tämä on yksi parhaista lähtöpaikoista, joka minulla on ollut viimeisten kolmen tai neljän vuoden aikana, Tänak naurahti.

– Sen vuoksi on tärkeää, että otamme kaiken hyödyn irti edustamme.

Tänak on 22 pisteen päässä MM-sarjan ykköspaikkaa jakavista Evansista ja tallikaveristaan Thierry Neuvillesta ennen Meksikon rallia. Ensimmäinen voitto Hyundain ratissa nostaisi virolaistähden lähemmäs kärkeä.

– Voiton saaminen on aina helpotus. Haluaisin saada helpotuksen tämän kauden jokaisessa kilpailussa, Tänak veisteli.

– Haluan aina taistella voitosta. Meidän täytyy löytää hyvä ajofiilis heti kisan alussa, jotta pystymme iskemään perjantaina.

Meksikon sorakilpailu pistää kuljettajat ja kaluston koetukselle. Kilpailu ajetaan paahtavissa olosuhteissa, ja paikoin erikoiskokeet käyvät yli 2 700 metrin korkeudessa merenpinnasta.

Rallin toinen erityispiirre on yleisöerikoiskokeiden runsas määrä. Tänä vuonna yleisöpyörityksiä on ohjelmassa peräti yhdeksän kappaletta.

– Sellaisia pätkiä tarvitaan, jotta ralli saadaan tuotua lähemmäksi ihmisiä, Tänak huomautti.

– Joskus 30 kilometrin pätkällä saattaa voittaa vain pari sekuntia aikaa, mutta yleisöpätkällä voittaakin kolme sekuntia. Jos on hyvä kuljettaja, lyhyillä pätkillä voi tehdä isojakin eroja. Yleisöerikoiskokeet ovat myös haastavia – jos puskee kovaa, riskit voivat nousta korkealle.

Koronaviruksen leviäminen puhututtaa myös MM-rallipiireissä. Todennäköistä on, että MM-osakilpailuja joudutaan perumaan tällä kaudella viruksen takia. Ensimmäisenä liipaisimella on Argentiinan ralli, joka on ohjelmassa huhtikuun loppupuolella.

– Tämä tilanne ei ole meidän kontrollissamme. Katsotaan, mitä tapahtuu. Toivottavasti virus katoaa nopeasti, Tänak totesi.

Meksikon MM-ralli käynnistyy kahdella yleisöerikoiskokeella varhain perjantaiaamuna Suomen aikaa.

Lue myös:

    Uusimmat