Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Ostitko vahingossa raakoja hedelmiä? Pienellä kikalla kypsyminen kiihtyy!

Colourbox
Julkaistu 05.08.2013 19:08

Hedelmien ja vihannesten kypsymisaikaa on hankala arvioida, mutta jos niiden täytyy säilyä kauan, kannattaa kyseiset tuotteet laittaa jääkaappiin tai muuhun viileään tilaan.

Kaikille hedelmille ja vihanneksille viileäsäilytys ei kuitenkaan sovi. Tomaatille ihanteellinen säilytyslämpötila on +10–12 C, banaanille paras säilytyslämpötila on +14–18 C.

– Tomaattia ei kannata säilyttää viileässä, sillä se vetistyy kylmässä. Banaanejakaan ei kannata pitää kylmässä, sillä niiden maku heikkenee ja värikin muuttuu harmahtavaksi, K-Supermarket Mustapekan hevi-osaston varavastaava Mark muistuttaa.

Hedelmien, kasvisten ja yrttien säilyvyyteen vaikuttaa myös vuodenaika. Hedelmät, kasvikset ja yrtit kypsyvät kesällä rivakammin.

Joskus kuitenkin tulee tarve nopeuttaa tuotteiden kypsymistä. Yleinen kikka on säilyttää hedelmiä, vihanneksia ja yrttejä huoneenlämmössä ja esimerkiksi etyleeniä paljon erittävien tuotteiden kuten tomaatin tai omenan läheisyydessä. Etyleeni on makealta tuoksuva kaasu, joka syntyy kasvien hengityksessä. Etyleeni nopeuttaa hedelmien kypsymistä ja vaikuttaa sekä maun että aromin muodostumiseen.

Muita hyviä hedelmiä kypsymisen nopeuttamiseen ovat muun muassa persikka, päärynä ja mango. Etyleenille erittäin arkoja tuotteita ovat esimerkiksi chili, appelsiini, kiwi, kurkku, munakoiso, salaatit ja peruna.

Hedelmiä, vihanneksia ja yrttejä kannattaa myös ostaa aina sesongin mukaan, sillä muutoin saattaa joutua seuraamaan esimerkiksi talvella avokadon kypsymistä useita viikkoja ilman kunnon lopputuloksia. Hyvä yleinen muistisääntö siis kyseisten tuotteiden kanssa on se, että viileässä niiden kypsyminen pysähtyy, kun taas lämpimässä se tehostuu ja nopeutuu.

(MTV3)

Lisää aiheesta:

Ethän tee näin tomaateille? Asiantuntija muistuttaa seurauksista: "Maku muuttuu pliisuksi ja rakennekin kärsii"Tiedätkö, mitä tomaateille tapahtuu jääkaapissa? Virheellinen uskomus elää vahvana: "Vaikuttaa makuun ratkaisevasti"Kurkku jääkaappiin vai ei? Ikuisuuskiista jälleen tapetilla – ja tässä oikea vastausSäilytätkö sinäkin hedelmiä kulhossa? Tästä syystä se ei kannata!Yleinen moka pilaa maun ja rakenteen – ethän säilytä näitä hedelmiä ja vihanneksia jääkaapissa?7 hyödyllistä faktaa tomaatista – tiesitkö näitä?
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 17:13
    Ruoka

    Ruotsalaiskokin ykköskikka paistettuihin perunoihin: "Onnistuu joka kerta!"

  • 15:57
    Takaisinvedot

    Tilasitko nämä kengät Sheinistä? Ota pois käytöstä!

  • 14:31
    Asuminen

    Tiettyjä huoltohommia kotona ei kannata yrittää itse – "Voi pahimmillaan maksaa tuhansia euroja"

  • 12:28
    Takaisinvedot

    Poista tämä reppu heti käytöstä!

  • 10:29
    Ruoka

    Lyömätön terveyspommi, jota kannattaa nyt syödä: "Muutama päivässä riittää"