Ostitko vahingossa raakoja hedelmiä? Pienellä kikalla kypsyminen kiihtyy!

Hedelmien ja vihannesten kypsymisaikaa on hankala arvioida, mutta jos niiden täytyy säilyä kauan, kannattaa kyseiset tuotteet laittaa jääkaappiin tai muuhun viileään tilaan.

Kaikille hedelmille ja vihanneksille viileäsäilytys ei kuitenkaan sovi. Tomaatille ihanteellinen säilytyslämpötila on +10–12 C, banaanille paras säilytyslämpötila on +14–18 C.

– Tomaattia ei kannata säilyttää viileässä, sillä se vetistyy kylmässä. Banaanejakaan ei kannata pitää kylmässä, sillä niiden maku heikkenee ja värikin muuttuu harmahtavaksi, K-Supermarket Mustapekan hevi-osaston varavastaava Mark muistuttaa.

Hedelmien, kasvisten ja yrttien säilyvyyteen vaikuttaa myös vuodenaika. Hedelmät, kasvikset ja yrtit kypsyvät kesällä rivakammin.

Joskus kuitenkin tulee tarve nopeuttaa tuotteiden kypsymistä. Yleinen kikka on säilyttää hedelmiä, vihanneksia ja yrttejä huoneenlämmössä ja esimerkiksi etyleeniä paljon erittävien tuotteiden kuten tomaatin tai omenan läheisyydessä. Etyleeni on makealta tuoksuva kaasu, joka syntyy kasvien hengityksessä. Etyleeni nopeuttaa hedelmien kypsymistä ja vaikuttaa sekä maun että aromin muodostumiseen.

Muita hyviä hedelmiä kypsymisen nopeuttamiseen ovat muun muassa persikka, päärynä ja mango. Etyleenille erittäin arkoja tuotteita ovat esimerkiksi chili, appelsiini, kiwi, kurkku, munakoiso, salaatit ja peruna.

Hedelmiä, vihanneksia ja yrttejä kannattaa myös ostaa aina sesongin mukaan, sillä muutoin saattaa joutua seuraamaan esimerkiksi talvella avokadon kypsymistä useita viikkoja ilman kunnon lopputuloksia. Hyvä yleinen muistisääntö siis kyseisten tuotteiden kanssa on se, että viileässä niiden kypsyminen pysähtyy, kun taas lämpimässä se tehostuu ja nopeutuu.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja