Ostitko lapsellesi tämän joulukalenterin? Tukes varoittaa: Luukussa 16 vaarallinen yllätys – älä anna avata yksin!

Tukes varoittaa lelukalenterin 16. päivän päivän luukusta.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto eli Tukes tiedottaa havainneensa vaaran Fidget toy advent calendar -nimisen joulukalenterin 16. päivän luukun yllätyksessä. Torstaina, 16. joulukuuta, luukusta paljastuu yllätyslelu, joka on pakattu pallon muotoiseen avattavaan kapseliin. Tämä kapselipallo voi aikeuttaa tukehtumisvaaraa kaikenikäisille lapsille siinä tapauksessa, että lapsi avaa sen suullaan.

Tukesista on oltu yhteydessä maahantuoja Happy Orangeen, ja molemmat varoittavay nyt yhteistuumin luukusta paljastuvasta kapselipallosta. Jos olet ostanut kalenterin, varmista, ettei lapsi avaa kalenteria yksin. Poista sitten kapselipallo lapsen lähettyviltä.

– Havaittu tukehtumisvaara koskee vain kapselipalloa, ei sen sisällä olevaa lelua, huomauttaa Tukesin ylitarkastaja Johanna Rajasärkkä tiedotteessa.

Rajasärkän mukaan kapselipallon puolikas voi auetessaan sinkoutua nielun perälle, ja kokonsa puolesta jäädä sinne jumiin tukkien hengitystiet.

– Koska kapselin reunat ovat lyhyet, voi siitä olla vaikea saada otetta ja kapseli voi työntyä yrityksissä vain pidemmälle eikä hengitysteitä saada avattua, hän täsmentää. 

Kalenterin tunnistetiedot:
Fidget toy advent calendar
2966 Fidget Joulukalenteri, Order: 574
EAN 6430034961420

fidget-toy-adventtikalenteri
Älä anna lapsen avata tämän kalenterin luukkua 16 omatoimisesti.

Ei pieniä leluja alle 3-vuotiaille


Lelukapseleille on olemassa vaatimuksia, jotka riippuvat muun muassa kapselin koosta, Tukesista kerrotaan. Pienen (halkaisijaltaan alle 44,5 mm) kapselin osat eivät saa irrota toisistaan, sillä osien irtoaminen voi kapselin osien koon ja muodon vuoksi aiheuttaa tukehtumisvaaran. 

– Pienet lelut eivät sovellu alle 3-vuotiaille. Kannattaa olla tarkkana, ettei joulukalentereidenkaan pikkuleluja tai kapseleita jää isompien sisarusten jäljiltä pienempien käsiin, muistuttaa Rajasärkkä.

Kalenteria myyty kivijalkaliikkeissä

Happy Orangen toimitusjohtaja Pasi Liukkosen mukaan kalenteria on myyty pääasiassa kivijalkamyymälöissä eripuolilla Suomea.

– Tuotteidemme turvallisuus on meille ensiarvoisen tärkeää ja suhtaudumme vakavasti kaikkiin mahdollisiin riskeihin. Kaikki kalenterin sisältämät tuotteet itsessään ovat turvallisia ja testattuja, mutta tämän yhden tuotteen suojapakkaus eli kapselipallo, suulla avattuna voi aiheuttaa riskin. Pallon puoliskojen tulisi olla yhteydessä toisiinsa, jotta ne eivät pääse irtoamaan ja aiheuttamaan riskiä. Jatkamme asian selvittämistä valmistajan kanssa, miten tuotteet tulisi pakata ja miten tällainen pakkaus on valikoitunut käyttöön, kertoo Happy Orangen toimitusjohtaja Pasi Liukkonen.

Miten toimia, jos lapsi on tukehtumassa? Videolla toimintaohjeet:

Lähde: Tukes

Lue myös:

    Uusimmat