Osteoporoosin kolme hälytysmerkkiä – kiinnitä näihin huomio

Osteoporoosi voi hiipiä jopa ilman mitään näkyviä oireita. Toisinaan se kuitenkin antaa hälytysmerkkejä, joiden ilmaantuessa luun kunnon testaus on tarpeen.

Osteoporoosia kutsutaan usein näkymättömäksi tai hiljaiseksi sairaudeksi, koska luukato tapahtuu vähitellen ilman näkyviä merkkejä tai oireita. Lopulta luustosta voi tulla niin heikko ja hauras, että pienikin kolautus, äkillinen liike, putoaminen tai kaatuminen seisomakorkeudelta voi aiheuttaa luun murtuman.

”Näkymättömyydestään” huolimatta osteoporoosilla on kolme mahdollista hälytysmerkkiä. Jos sellaisia huomaa, varsinkin yli 50-vuotiaan olisi hyvä keskustella asiasta lääkärin kanssa.

1. Etukumara asento tai pituuden menetys

Selän etukumara asento voi johtua selkärangassa olevista useista osteoporoottisista murtumista, jotka muuttavat selän normaalia asentoa. Koska selkärangassa olevat nikamat romahtavat eli murtuvat, selkä voi alkaa kumartua eteenpäin. Tämä voi tapahtua vähitellen ilman, että kukaan kiinnittää asiaan erityistä huomiota.

Toisinaan selkänikamien luut heikentyvät ja romahtavat suoraan alaspäin niin, että pituuden menetys on ainoa osteoporoottisten murtumien merkki eikä etukumaruutta ilmene. Jos on menettänyt yli viisi senttimetriä aikuisiän pituudestaan, se voi olla merkki osteoporoosista.

Nikamamurtumien alidiagnostisointi on maailmanlaajuinen ongelma: vain yksi kolmasosa nikamamurtumista havaitaan lääkärin toimesta. Koska yksi nikamamurtuma johtaa hyvin tavallisesti uusiin murtumiin, hoitamaton osteoporoosi voi aiheuttaa potilaille monien kivuliaiden ja elämänlaatua heikentävien murtumien sarjan.

2. Äkillinen selkäkipu ilman selvää syytä

Osteoporoosia sairastaville ihmisille voi tulla nikamamurtumia tavallisissa arjen askareissa, esimerkiksi silloin, kun he kumartuvat sitomaan kengännauhoja. Äkillinen ja voimakas selkäkipu ilman havaittavaa tai ilmeistä syytä tulisi aina tutkia tarkemmin, sillä kyseessä voi olla nikamamurtuma ja osteoporoosi. Joissakin tilanteissa kipu voi olla niin kova, että potilas ei pysty liikkumaan. Aina osteoporoottinen nikamamurtuma ei kuitenkaan aiheuta voimakasta kipua.

Monet osteoporoosia sairastavat potilaat ovat kertoneet, että lääkäri on antanut heille pelkästään kipulääkkeitä tutkimatta, olisiko selkäkivun syynä mahdollisesti osteoporoosi. Jos on kokenut selittämätöntä selkäkipua, olisi hyvä keskustella lääkärin kanssa mahdollisuudesta tutkituttaa luuston kunto.

3. Tavallisessa arjen tilanteessa tullut luunmurtuma

Jos on yli 50-vuotias ja saanut murtuman aivan tavallisessa kompastumisessa tai äkillisen liikkeen aiheuttamana, se on merkki heikoista luista. Tällöin on tärkeää arvioida luuston kunto ja saada tarvittaessa hoitoa osteoporoosiin.

Oli kyseessä sitten selittämätön tai pienenerginen murtuma (murtuma, joka aiheutuu kaatumisesta enintään seisomakorkeudelta) nikamissa, ranteessa tai nilkassa, osteoporoosin mahdollisuutta ei pidä jättää huomiotta.

Hälytysmerkkien lisäksi tarvitaan valppautta

Edellisten kolmen hälytysmerkin lisäksi on olemassa muita tekijöitä, jotka voivat osoittaa suurentunutta osteoporoosin riskiä ja tarvetta luuston kunnon arviointiin. Luustoliiton riskitestin perusteella voi saada kuvan siitä, onko itsellä mitään tunnettuja osteoporoosin riskitekijöitä.

Lääkärin kanssa on mahdollista täyttää FRAX-riskitesti (WHO Fracture Risk Assessment Tool), jonka voi kuka tahansa ottaa käyttöön netissä. FRAX-laskuri määrittää kymmenen vuoden riskin saada osteoporoottinen murtuma perustuen kunkin omiin riskitekijöihin. Sitä voidaan käyttää luutiheysmittaustulosten (BMD) kanssa tai ilman niitä.

Valppaus riskitekijöiden suhteen, varhainen tieto oman luuston heikentyneestä kunnosta ja tarvittaessa hoito ovat ensimmäisiä askelia kohti liikunnallista ja aktiivista tulevaisuutta ilman luuston haurauden aiheuttamia kivuliaita ja elämää rajoittavia murtumia ja heikentynyttä elämänlaatua.

Lähde: Suomen Luustoliitto ry

Elämää osteoporoosin kanssa

Erikoislääkäri Leo Niskanen kertoi osteoporoosista Studio55.fi-lähetyksessä syyskuussa 2015.

Elämä osteoporoosin kanssa 25:13

Lue myös:

    Uusimmat