Osmo Soininvaara sanoo eettisen keskustelun taloudesta olevan tällä hetkellä mahdotonta: ”Ihmiselämää ei puolusteta mihin hintaan hyvänsä sen enempää terveydenhuollossa kuin tieliikenteessä”

Miksi ennusteet epidemiahuipusta vaihtelevat koko ajan? Taustalla kaksi syytä 6:28
Video: Miksi ennusteet epidemiahuipusta vaihtelevat jatkuvasti? Taustalla on kaksi syytä

Vihreiden entinen puheenjohtaja Osmo Soininvaara ottaa blogikirjoituksessaan kovasanaisesti kantaa hallituksen asettamiin koronarajoituksiin. Hänen mielestään hyödyttömiksi todetut rajoitukset tulisi poistaa käytöstä välittömästi, eikä rokotetta ole syytä jäädä odottamaan.

Soininvaaran mukaan on järjetöntä odottaa rokotteen tai lääkkeen keksimistä koronaan ennen rajoitusten purkamista. Rokotteen kehittämiseen on arvioitu menevän vähintään vuosi, todennäköisesti enemmänkin.

– Minun on vaikea uskoa, että nykyisenlaista lock down-politiikkaa jatkettaisiin syksyyn 2021 saakka. Se kaatuu sekä ihmisten kyllästymiseen että taloudelliseen mahdottomuuteen, hän kirjoittaa. 

Soininvaaran mielestä ihmisten terveyden ja talouden välisestä tasapainottamisesta on mahdoton puhua tällä hetkellä ilman tuomitsemista. Hänen mielestään se on ongelma, sillä silloin talouskeskustelu siirtyy julkisuudelta piiloon.

– Jotka kuvittelevat, että terveys ohittaa aina talouden, eivät tunne lainkaan tilannetta budjettirajoitusten alaisessa terveydenhuollossa. Ihmiselämää ei puolusteta mihin hintaan hyvänsä sen enempää terveydenhuollossa kuin tieliikenteessä.

Soininvaaran mukaan budjettia joudutaan joka tapauksessa noudattamaan, ja ilman optimointia kuolee lopulta enemmän ihmisiä, koska rahat saatetaan käyttää hyödyttömiin keinoihin. 

Soininvaara: Koulut auki heti vapun jälkeen

Soininvaara ehdottaa, että tartuntojen kannalta tehottomaksi todetut rajoitukset tulisi purkaa välittömästi. Sellaisia ovat esimerkiksi koululaisten pitäminen pois lähiopetuksesta. 

Soininvaaran mukaan lasten ei ole todettu olevan merkittäviä koronaviruksen levittäjiä, joten koulut tulisi avata heti vapun jälkeen ensi viikolla.

Soininvaaran mukaan myös muun muassa ravintoloita tulisi jo avata tietyin järjestelyin. Varsinkin korkeakoulujen pääsykokeiden järjestäminen on hänen mukaansa oikeusturvakysymys.  

Hoivakotien rajoituksissa inhimillisiä kysymyksiä

Hoivakoteja koskevat rajoitukset ovat Soininvaaran mielestä tarpeellisia ja ne tulisi poistaa viimeisenä. 

Hän sanoo kuitenkin asialla olevan myös toinen puoli. Jos rajoitusten kanssa odotellaan rokotteen valmistumista, moni ikääntynyt voisi joutua lähtemään ilman hyvästejä omaisilleen. 

– Joku voisi ajatella, että on inhimillisempää hyväksyä omaisten tapaamisiin liittyvä riski mieluummin kuin jäädä hylätyksi kokonaan yksin, Soininvaara kirjoittaa.

Lue myös:

    Uusimmat