Osaatko mitata verenpaineesi? Poimi lääkärin neuvot

Verenpaine kannattaa mitata olkavarresta rauhallisessa tilanteessa.

Kuinka usein verenpaine pitäisi mitata?

– Nuori ihminen, jolla verenpaine on todettu ihanteelliseksi, voi tehdä sen muutaman vuoden välein. Jos lukemat alkavat lähennellä hoidon tarvetta, niin vähintään kerran vuodessa. Mikäli hoidot taas on jo aloitettu, hoitovastetta pitää seurata aika tiheästi: tilanteen vakiintuessa muutaman kuukauden välein, dosentti ja kardiologian erikoislääkäri Mikko Syvänne sanoo.

Ei ole yhdentekevää, millaisessa tilanteessa mittauksen suorittaa.

– Kaikkein vaivattomimmin tilannetta pystyy seuraamaan ostamalla kaupasta kotiin verenpainemittarin. Mittarin tulee olla laadukas, tunnettua merkkiä ja mieluummin olkavarresta kuin ranteesta mittaava – rannemittarit ovat alttiimpia virheille.

Ei mielenliikutuksessa tai hengästyneenä

Mittaustilanteen on oltava rauhallinen.

– Ei sellainen, että on juuri hetki sitten kiirehtinyt, juossut portaita tai joutunut muuten poikkeukselliseen mielenliikutukseen. Ennen mittausta kannattaa istua viisi minuuttia rauhallisesti paikoillaan. Sitten tehdään peräjälkeen kaksi mittausta, joiden keskiarvo on tuon mittauskerran tulos, Syvänne sanoo.

– Jos verenpainetta seurataan vakavammassa mielessä, mittauksia kannattaa tehdä neljänä peräkkäisenä päivänä aamuin illoin. Kun asiaan paneutuu hetken tiiviisti, mittarin kanssa ei tarvitse olla jatkossa koko ajan naimisissa: seuraavan mittaussarjan voi tehdä vaikka kuukauden–parin päästä.

Studio55.fi/Piia Simola

Lue myös:

    Uusimmat