Osaan maata voi viikonloppuna tupruttaa pysyvä lumikerros

5:53
Suomeen saapuu viikonloppuna myrsky – Pekka Pouta näyttää, minne on luvassa eniten sateita.

Viikonloppuna Suomeen saapuu paitsi navakkaa tuulta niin myös sateita.

Vaikka suuressa osassa maata sateet tulevatkin maahan vetenä, niin osassa Lappia voi viikonlopun jäljiltä olla edessä reippaat lumityöt.

– Tämän hetken ennusteen mukaan sunnuntai-iltaan mennessä Käsivarteen olisi tulossa jopa yli 30 senttimetrin lumipeite. Yli 20 senttimetrin lukemia ennusteissa löytyy myös osassa Koillis-Lappia, Forecan meteorologi Kristian Roine sanoo.

– Lapin keskiosassa ennustettu lumipeitteen paksuus on noin 10 senttimetriä ja Koillismaalla noin 5 senttimetriä, Roine jatkaa.

Perjantai on koko maassa tuulinen ja sateinen.

– Vesisadealue pyyhkäisee päivän kuluessa maan etelä- ja keskiosan yli itään, pohjoisessa matalapaine jää sateineen pidemmäksi ajaksi paikoilleen. Käsivarressa lumisateet jatkuvat, muualla Lapissa tulee päivällä vettä tai räntää, Roine toteaa.

– Illaksi tuuli kääntyy puhaltamaan lännestä ja perjantai-iltana ja lauantain vastaisena yönä länsirannikolla esiintyy myrskypuuskia. Pieni mahdollisuus on, että Perämerellä myös keskituuli voimistuu myrskyksi lauantaiyönä, Roine ennustaa.

"Viikko alkaa pakkasaamulla"

Lappiin luvataan lunta, mutta monessa kolkassa viikonloppua leimaa poutaisuus, joskin sadekuuroja vaeltaa niin etelä- kuin keski-Suomessa. Sademäärät jäävät Forecan mukaan kuitenkin kohtalaisen vähäisiksi.

Viikonlopun jälkeen luvassa on viileää.

– Ensi viikko alkaa kylmällä pakkasaamulla lähes koko maassa. Pohjois-Lapin lämpötila näyttäisi ensi viikolla jäävän lähelle nollaa tai jopa pakkaselle. Pohjoisimman Lapin lumipeite saattaa siis hyvinkin jäädä pysyväksi, Roine arvioi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja