Mainos

Osaako lemmikkisi pyytää anteeksi? Asiantuntija paljastaa syyn koirien yleisen eleen taustalta

Syylliseltä näyttävä koira viestittää omistajalleen tehneensä väärin, jotta ei jäisi yksin.

Jokainen koiranomistaja tunnistaa lemmikkinsä anteeksipyyntöä kuvastavan kumarruksen niiden pureskeltua pöydänjalkaa tai kaadettua kukkaruukun. Asiantuntija paljastaa, että koira turvautuu eleeseen eristyksen pelossa.

Kun lemmikki riiputtaa päätään ja laittaa hännän jalkojensa väliin, se haluaa näyttää omistajansa edessä alistuvalta. Koiriin erikoistuneen asiantuntijan, Not so different: Finding Human Nature in Animals -kirjan kirjoittaneen Nathan Lentsin mukaan koirat ovat perineet tämän käytösmallin susilta.

Anteeksipyytävällä eleellään koirat viestittävät, että omistaja on vahvempi ja se tietää tehneensä jotain väärin.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Psychology Todayn blogipostauksessaan professori Lents newyorkilaisesta John Jay Collegesta toteaa eleen olevan monimutkaisemman prosessin takana kuin voisi kuvitella.

– Koirat ovat perineet tämän käytöksen, ja ne käyttävät sitä minkä tahansa rikkomuksen jälkeen, jota seuraa rangaistus, Lents kirjoittaa.

Lentsin mukaan koirat ovat sosiaalisia eläimiä, jotka haluavat harmonista yhdessäoloa ryhmässä. Heitteillejättö tai eristys ovat koiralle kivulias kokemus.

Käytösmalli peritty susilta

Miehen mukaan nuoret sudet alkavat tehdä tätä elettä, kun ne alkavat oppia sosiaalista kanssakäymistä muiden susien kanssa. Kun susi puree liian kovaa leikin tiimellyksessä, se eristetään joksikin aikaa muusta ryhmästä. Suden täytyy anella pääsyä takaisin ryhmään anteekispyytelevällä kumarruksella.

Koirat ovat perineet tämän saman käytösmallin, ja käyttäydyttyään liian kovakouraisesti omistajaansa kohtaan, ne toimivat samoin.

– Pää riippuu alhaalla, läähätys tai hymyily loppuu, katsekontaktia vältellään ja ne kirjaimellisesti laittavat hännän jalkojen väliin. Joten kumpi on kyseessä – osoittaako susi (tai koira) anteeksipyyntöä vai alistumista? No, kumpaakin. Tämä ele on "lainattu signaali", koska se voi tarkoittaa eri asioita eri asiayhteyksissä.

Lentsin mukaan anteeksipyyntö on alistumisen ilmaisua. Mikään ei voisi olla alistuvampaa kuin se. Lentsin mukaan dominoivat koirat tai sudet pyytelevät harvoin anteeksi, mutta sitä vastoin "alemmalla tasolla" olevien taas pitää pyytää anteeksi pienimmästäkin erheestä.

Lentsin mukaan ihmisillä anteeksipyynnön eleet eivät ole niin alistuvia ja päättyvätkin yleensä kädenpuristukseen.

Lähde: Mirror

***

0:23

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.