Osaako kuka tahansa sitoa saunavihdan? Näin se käy

Osaatko sitoa vihdan? Lue ohjeet ja katso, miten kaupunkilaisneidon kävi!

Vasta tai vihta on suomalaisesta saunakulttuurista tuttu oksakimppu. Erityisesti juhannuksena vihdotaan! Mutta osaatko sitoa vihdan?

Vihta tehdään yleensä rauduskoivusta ja sidotaan erikseen sidontavarvulla. Varpu on oksa, joka voi olla esimerkiksi hieskoivua. Siteen kuori raapataan puukolla ja vitsa kierretään kierteelle: kiertäminen onnistuu esimerkiksi pitämällä oksaa jalan alla. Siteen tyvipää teroitetaan.

Vihta ladotaan viuhkamaiseen muotoon niin, että lehtien harmaampi, nurja puoli on ylöspäin. Varsiosasta voi oksia turhat oksat pois.

Aluksi ladotaan puolet vihdasta; sitten vihta käännetään, ja ladotaan toinen puoli. Koska hieskoivu tuoksuu voimakkaammin kuin rauduskoivu, vihdan keskelle voi asettaa muutaman hieskoivun oksan.

Lopuksi vihta sidotaan siteellä, jonka teroitettu pää pujotetaan kädensijan lävitse. Samalla siteeseen voi kiertää lisää kierteitä. Side kierretään kädensijan ympäri, pujotetaan solmuun kierrosten alta ja kiristetään.

Osaako kuka tahansa sitoa vihdan?

Kokematon toimittajamme yritti sitoa vihdan. Puukon käsitteleminen oli tottumattomalle hankalaa, eikä se sidontavarpukaan oikein onnistunut… Tuloksen näet yllä olevalta videolta.

Video on uusintajulkaisu muutaman vuoden takaa.

Lue myös:

    Uusimmat