Ortopedi: Tämä on paras hoitokeino iskiakseen

25:37

Iskiasoireiden syynä on useimmiten se, että jokin selkärangassa painaa iskiashermoa. Vain harvoissa tapauksissa tarvitaan leikkaushoitoa oireiden poistamiseksi.

Ortopedi Jyrki Kankareen mukaan suurin osa iskiastapauksista paranee itsestään 1–3 kuukaudessa. Kivun aiheuttaa yleensä se, että selkäydinkanavassa jokin puristaa iskiashermoa. Tavallisin kivun aiheuttaja on välilevytyrä eli välilevyn pullistuma.

– Toki on paljon muitakin syitä, jotka voivat aiheuttaa iskiaskipua, mutta selkärankaperäinen on yleisin syy, Kankare sanoi Studio55.fi lähetyksessä.

Tärkeimmäksi hoitokeinoksi Kankare mainitsee liikunnan. Kipulääkkeitä käytetään, jos kipu häiritsee normaalia elämää ja liikuntaa.

– Kipulääkityksen tarkoituksena on lieventää tuskaa ja auttaa ihminen liikkeelle.

Kankareen mukaan muilla hoidoilla ei ole osoitettu vaikutusta paranemiseen.

– Hoidoista huolimatta iskias paranee itsestään.

Välilevytyrän ohella selkäperäistä kipua voi aiheuttaa myös selkäydinkanavan ahtauma.

– Välilevytyrä on keskimäärin työikäisten ihmisten ongelma. 50–60-vuotiailla astuu kuvaan samoilla oireilla ilmenevä selkäydinkanavan ahtauma. Merkittävin ero tässä välilevytyrään nähden on se, että itsestään paraneminen ei ole enää ollenkaan samanlainen, vaan useammin joudutaan leikkaamaan.

Välilevytyrissä leikkaushoitoon päädytään yleensä vain jos kipu on sietämätöntä tai se ei katoa itsestään kolmessa kuukaudessa.

Missä vaiheessa Jyrki Kankare kehottaa hakeutumaan lääkäriin? Entä mitkä muut syyt, kuin iskias, voivat aiheuttaa alaraajakipua? Katso koko lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja