Mainos

Orpon budjettiesityksen paketointi: Velkaantumisen taittaminen uhkaa karata

3:47

Valtio on velkaantumassa ensi vuonna tätäkin vuotta nopeammin. Valtiovarainministeriön budjettiesitys luottaakin veronkevennysten tuovan uusia työpaikkoja, joiden avulla velkaantuminen taittuisi hallituskauden lopussa.

Ministeriön esityksessä on hallituksen lupaama 415 miljoonan euron kevennys työn verotukseen kilpailukykysopimuksen leikkausten vastapainoksi.

Sen lisäksi hallitus keventää eläkeläisten verotusta 100 miljoonalla ja kompensoi maksukorotuksia pienituloisille 30 miljoonalla eurolla. Näin jokaisen veroaste alenee 0,5 prosenttiyksiköllä.

Kolikolla on kääntöpuolensa.

– Joltain osin joudumme rahoittamaan sitä velkaantumalla enemmän, mutta ainakin itse uskon vahvasti siihen, että kilpailukykysopimus ja muut kasvutoimet tuovat dynamiikkaa talouteen, valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi tiedotustilaisuudessaan torstaina. 

Valtiovarainministeriön budjettiesityksen loppusumma on 55,2 miljardia euroa, ja se on noin 5,9 miljardia alijäämäinen.

Valtionvelka nousee ensi vuonna arviolta yhteensä 111 miljardiin euroon.

2:03

Keskituloiselle 150 euroa ostovoimaa

Orpon mukaan eläkeläisten verotuksen alentamisessa on kyse oikeudenmukaisuudesta ja ostovoiman turvaamisesta.

Jos kilpailukykysopimuksen kattavuus ylittää 90 prosentin rajan, verotus kevenee vielä 100 miljoonaa.

– 100 miljoonaa olisi myös puhdas veronkevennys. Lähden siitä, että se jaettaisiin kaikille, mutta painottaen pieni- ja keskituloisia, Orpo arvioi. 

Veronmaksajain Keskusliiton mukaan budjettiehdotus tarkoittaa sitä, että keskituloisen palkansaajan ostovoima kohenee noin 150 eurolla ensi vuonna. 

Jos kilpailukykysopimuksen kattavuus nousee vähintään 90 prosenttiin, keskituloisen ostovoima kohenee ensi vuonna noin 50 euroa lisää.

Esityksessä mukana liuta säästöjä

Talousarvioesitykseen sisältyy iso nippu hallituksen jo päättämiä säästötoimia. Yksi tällainen on noin 195 miljoonan euron indeksisäästö, joka nirhaisee monia etuisuuksia.

47:11

Lisäksi ensi vuoden aikana ansiosidonnaista työttömyysturvaa leikataan 69 miljoonaa euroa ja opintotuesta säästetään 47 miljoonaa euroa.

Hallitusohjelma tavoitteli hallituskaudelle neljän miljardin säästöjä. Orpon mukaan tällä hetkellä hallitus on 3,8 miljardin euron vauhdissa, kun se on perunut joitakin suunniteltuja säästöjä.

Orpon mukaan budjettiesityksessä valinta kohdistui työllisyyden parantamiseen ja mahdollisiin lisäsäästöihin palataan kevään puoliväliriihessä.

Kokonaisuudessaan ministeriön budjettiehdotus julkaistaan perjantaina.

Hallitus kokoontuu päättämään budjettiesityksestä elo-syyskuun vaihteessa, jolloin pöydällä ovat esimerkiksi työllisyystoimet ja päivähoitomaksujen korotukset.  

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja