Mainos

Orpo toistaa kantansa: Tiukkaan talouslinjaan ei muutosta

2:01

Valtiovarainministerin Petteri Orpon mielestä Suomessa on nyt kannustettava palkkamalttiin, ostovoiman nostamiseen, osaamiseen ja uudistuksiin niin taloudessa kuin työmarkkinoillakin.

Orpo toisti kantansa, jonka mukaan menokurista pidetään kiinni, vaikka Suomen talousnäkymät ovat parantuneet.

– Nousu ei anna mitään tilaa uusille menolisäyksille.

Orpo kertoi ministeriön budjettiehdotuksesta tiedotustilaisuudessa. Hän antoi vihiä myös ministeriön verolinjauksista, vaikka veroratkaisuista päätetään budjettiriihessä myöhemmin tässä kuussa.

Aiempien linjausten mukaisesti autoveron alentamista jatketaan, tupakkaveroa kiristetään ja asuntolainan korkojen vähennyskelpoisuutta pienennetään, ministeriö esittää.

39:00

Kiinteistöveroa korotetaan vuonna 2018 ja 2019 jo tehtyjen päätösten mukaisesti.

Orpon mukana Suomen veroaste on laskenut 44 prosentista 42 prosentin tasolle, mitä hän pitää hyvänä kehityksenä. Hänen mukaansa kenenkään verotus tai veroaste ei saa kiristyä. 

Orpolta kysyttiin, onko palkkaverotusta kevennettävä ensi vuonna, kun kilpailukykysopimus uhkaa kiristää työn verotusta. Orpo sanoi, että sitä se tarkoittaa.

Hän ei vielä halunnut ottaa kantaa tuleviin veroratkaisuihin, vaan ne tehdään Orpon mukaan kokonaisuutena hallituksen budjettiriihessä elokuun lopussa.

Valtiovarainministeriön ehdotus talousarvioksi julkaistaan huomenna. Valtiovarainministeriö neuvottelee muiden ministeriöiden kanssa talousarviosta 16.–17. elokuuta. Varsinaiset budjettineuvottelut eli budjettiriihi on elokuun lopussa 30.–31. elokuuta.

Työllisyyden kasvu ei tarpeeksi ripeää

Orpo sanoo, että Suomen työllisyys ei kasva riittävän nopeasti.

Orpo kertoi tiedotustilaisuudessa, että tänä kesänä työllisyys on 69,2 prosenttia. Valtiovarainministeriön ennusteen mukaan vuonna 2019 työllisyys nousee 70,2 prosenttiin. Orpon mukaan se ei riitä, koska hallituksen työllisyystavoite on 72 prosenttia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja