Mainos

Live juuri nyt: Orpo kertoo ensi vuoden budjetista – "Jakovaraa ei ole, menokuri jatkuu"

39:00

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) esittelee ensi vuoden budjettiehdotuksensa alkaen kello 17. MTV Uutiset näyttää tilaisuuden suorana lähetyksenä verkkosivuillaan ja Katsomossa.

Aiemmin päivällä Orpo kertoi, että budjettiin tehdään kestävän kehityksen arviointi. Orpo korosti eilen kommenteissaan, että budjettia sorvataan työllisyyden ehdoilla. Hän ei vielä halunnut ottaa kantaa tuleviin veroratkaisuihin, vaan ne tehdään Orpon mukaan kokonaisuutena hallituksen budjettiriihessä elokuun lopussa.

"Keskituloisten verotus kiristyy"

Veronmaksajien keskusliiton toimitusjohtajan Teemu Lehtisen mukaan ilman uusia toimia keskituloisen palkansaajan verotus on ensi vuonna kiristymässä 0,4 prosenttia. Taustalla ovat kiky-sopimukseen liittyvät maksukorotukset. Lehtisen mukaan elokuun lopun budjettiriihessä pitäisi tehdä noin 400 miljoonan edestä kompensoivia kevennyksiä, ettei verotus kiristy. Suurimmissa palkoissa verotus on pysymässä ennallaan ensi vuonna muutenkin, jos uutta ei päätetä, sillä määräaikainen solidaarisuusveron kiristys isotuloisimmille on päättymässä.

– Meidän toive onkin, että budjettiriihessä päätettävät kevennykset painottuisivat pieni- ja keskituloisiin, Lehtinen sanoo.

Suomen talouden vireestä on virrannut myönteisiä uutisia pitkin kevättä ja kesää, ja useat talousennustajat ovat vetäneet ylöspäin talouden kasvuarvioita. Keskellä vankistuvaa talouskasvua veronalennusten tarpeellisuus voi herättää kysymyksiä. Lehtinen torjuu kritiikin ja muistuttaa, että nyt esillä on ollut vain verotuksen kiristymisen estäminen.

– Kyse ei ole veronalennuksista vaan siitä, että verotuksen kiristyminen estetään, Lehtinen sanoo.

Syksyn työmarkkinakierros lämpiämässä

Veroratkaisut ovat tarkka paikka, sillä syksyn liittokierroksesta työmarkkinoilla on ennakoitu tuulista. Palkkaverotuksen kiristymisen estämiseksi palkansaajajärjestöt odottavat, että kahtena seuraavana vuonna hallitus kompensoi kaikilla palkkatasoilla kilpailukykysopimuksesta johtuvat eläke- ja sosiaaliturvamaksujen korotukset.

– Hallituksen kannattaa tehdä ostovoimaa turvaavat toimet etupainotteisesti kehysriihessä, jotta syksyn neuvotteluissa tiedetään, että verotus ei kiristy. Tämä tukee palkkamalttia, Lehtinen sanoo.

Velkaantumisen taittaminen tavoitteena

Orpolta kysyttiin eilen, hakeeko hallitus veroratkaisuillaan kompensaatiota mahdollisesti tuleviin maltillisiin palkankorotuksiin. Hän vastasi toteamalla, että hallitus tekee itsenäistä veropolitiikkaa.

– Jos (veroratkaisut) tehdään elokuun lopussa, ne ovat työmarkkinajärjestöjen tiedossa liittokierroksella.

Orpo on korostanut, että menokurista on pidettävä kiinni jatkossakin, koska hänen mukaansa julkisessa taloudessa ei ole jakovaraa. Hän uskoo, että hallitus pääsee tavoitteeseen velkaantumisen taittamisesta vuoteen 2019 mennessä.

STT:n haastattelemat asiantuntijat yhtyivät eilen Orpon arvioon menokurista. Sekä toimitusjohtaja Vesa Vihriälä Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksesta (Etla) että johtaja Seija Ilmakunnas Palkansaajien tutkimuslaitoksesta sanoivat kumpikin, että noususuhdanteessa kannattaisi pikemminkin vahvistaa julkista taloutta.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.