Orpon mukaan tiukka talouskuri jatkuu – verotuksen kiristystä ei ehdoteta, lisätoimia työllisyyden parantamiseksi

Valtion ensi vuoden budjetin valmistelu ottaa askeleita eteenpäin tämän viikon alussa. Valtiovarainministeriön sisäiset budjettineuvottelut alkavat tänään ja jatkuvat huomiseen.

Valtiovarainministeriö valmistelee oman ehdotuksensa talousarvioksi valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) johdolla. Koko hallitus kokoontuu budjettiriiheen elokuun lopulla.

Valtiovarainministeri Orpo kertoi tiedotusvälineille budjettineuvotteluista. Tiedotustilaisuus on katsottavissa tästä artikkelista.

MTV Uutiset myös seurasi tiedotustilaisuutta:

Kello 13.18: Ministeri Petteri Orpo saapui paikalle ja avaa tiedotustilaisuuden.

Kello 13.19: Orpo kiittelee talouden virettä. Hänen mukaansa kesällä työllisyysluvut yllättivät iloisesti. Hän sanoo, että lainanoton määrä on laskenut. Orpo sanoo, että hyviin tuloksiin ei haluta tuudittautua. Hänen mukaansa nyt täytyy tehdä toimia, jotta pitkällä aikavälillä kestävyyden rakentaminen on mahdollista.

Kello 13.21: Orpon mukaan tällä hetkellä huolena on se, että yritykset eivät saa riittävästi osaavaa työvoimaa. Hän sanoo myös, että tiukkaa budjettilinjaa aiotaan jatkaa. Työllisyystilannetta pitää hänen mukaansa parantaa. Työttömyyden kova ydin on 250 000 henkilöä. Orpo kertoo, että on pyytänyt kansliapäälliköitä valmistelemaan työllisyyden parantamiseksi nopeavaikuttavia lisätoimia. Hänen mukaansa kyseessä on kohtalonkysymys.

Kello 13.22: Orpo sanoo, että helppoja rahanlisäyksiä ei aiota tehdä. Hänen mukaansa vuonna 2021 on mahdollista saavuttaa ylijäämäinen tilanne.

Kello 13.25: Orpon mukaan sijoitussäästötiliä aiotaan pohjustaa neuvotteluissa budjettiriiheä varten. SDP on kritisoinut päätöstä, mutta Orpon mukaan kyse on perehtymisen puutteesta. Alustava lähtökohta ensi vuoden alijäämälle on noin 1,6 tai 1,7 miljardia euroa. 

Kello 13.28: Orpon toteaa, että lisää tuloja saadaan luomalla talouskasvua ja työllistymistä tukemalla. Orpon aikoo esittää, että kenenkään verotus ei kiristy.

Kello 13.30: Orpo kertoo, että tiukassakin tilanteessa on tehty täsmätoimia niiden auttamiseksi, jotka ovat olleet heikoimmassa asemassa. 

Kello 13.33: Tiedotustilaisuus on päättynyt. 

Lue myös:

    Uusimmat