Mainos

Orpo: Budjetissa ei jakovaraa, lisätulot velkojen maksuun

3:35

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan menokuri pysyy ensi vuoden valtion budjetissa tiukkana, vaikka talouskasvu on ollut tänä vuonna hyvässä vauhdissa. Budjettikäsittely alkaa huomenna valtiovarainministeriön sisäisellä riihellä.

Orpo sanoo, että talouden ja työllisyyden paranemisen vuoksi verotulojen odotetaan kasvavan, mutta verokertymän kasvua pitää käyttää velanoton vähentämiseen.

– Julkisen talouden luvut eivät valitettavasti näytä hyvältä kuin vasta pikkuhiljaa. Kun työllisyys paranee, se näkyy pikkuhiljaa verokertymissä, mutta meidän pitää ensin saada velkaantuminen taittumaan ja siihen on matkaa. Siksi lähetänkin terveisiä niille, jotka puhuvat jakovarasta tai ajattelevat että olisi varaa menolisäyksiin, niin ei ole, sanoo Orpo MTV Uutisille.

Palkansaajapuoli on vaatinut hallitukselta veronkevennyksiä kilpailukykysopimuksen maksusiirtojen vuoksi. Valtiovarainministeri ei lupaa mitään.

– Pidetään kiinni siitä, mitä hallitusohjelmassa kirjataan eli että kenenkään työn verotus ei kiristy hallituskauden aikana. Katsomme tämän yhdessä hallituspuolueiden kanssa tämän budjettiprosessin aikana, sanoo Orpo.

Perhavapaauudistus ja yritystuet pohdinnassa

Kokoomus ja keskusta haluaisivat saada budjettiriihessä käyntiin perhevapaiden uudistamisen. Aiemmin perussuomalaiset harasi hallituksessa vastaan. Nyt hallitusryhmäksi vaihtunut Uusi vaihtoehto on valmis harkitsemaan esimerkiksi kotihoidon tuen porrastamista, jos kestoon ei kosketa. Orpo on tyytyväinen vihreän valon vilkkumiseen.

– Minulla ei ole niin väliä, mitkä ne konkreettiset palikat ovat, joilla se uudistus tehdään, sanoo Orpo.

Budjettiriihessä pohditaan myös muun muassa työllisyystoimia ja käydään vielä läpi yritystuet, joista hallitus ei keväällä löytänytkään karsittavaa.

Varsinainen hallituksen budjettiriihi käydään kuun lopulla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.