Orpo: Tämä on pakolaismallini heikko kohta

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) aikoo käydä ministerikollegoidensa kanssa huomenna käytäväkeskusteluja esittämästään mallista turvapaikanhakijatilanteen ratkaisemiseksi.

EU:n sisäministerit kokoontuvat Brysseliin pohtimaan ratkaisuja. 

Orpon malli

Sisäministeriössä hahmoteltu malli lähtee siitä, että kaikille EU-maille määriteltäisiin kiintiöt turvapaikanhakijoiden vastaanottamiselle.

EU:n sisärajoilla otettaisiin rajatarkastukset ainakin väliaikaisesti käyttöön. EU-kansalaiset pääsisivät rajatarkastusten aikaan mahdollisesti nopeutettua reittiä rajan yli.

Mallissa turvapaikanhakijat käännytettäisiin Dublin-säännön mukaan ensimmäiseen sisääntulomaahan ja tulijat pyrittäisiin keskittämään EU:n ulkorajojen tuntumaan hotspotteihin ja pakolaisleireillä. Näistä paikoista Suomi voisi ottaa pakolaisia myös yli maakohtaisen kiintiön.

Komission omiin ehdotuksiin kuuluvat pakolaisten sisäiset siirrot, hotspotien perustaminen, turvallisten maiden lista, tehokkaat palautussopimukset lähtömaihin ja niiden olojen parantaminen. Lisäksi on määrä työskennellä ihmissalakuljetusta vastaan, lisätä rajavartiointia ja ylipäätään vahvistaa rajavalvontavirasto Frontexin roolia.

Orpo muistuttaa, että Suomen hallituksella ei ole asiaan vielä virallista kantaa, vaan kyse on hänen ja sisäministeriön keskustelunavauksesta. Ministeri kertoo tunnustelevansa huomenna muun muassa pohjoismaisten kollegojen kesken, löytyykö kaavaillulle mallille kannatusta. 

- Nämä ovat samansuuntaisia kuin komission omat toimet. Ajatuksenani on käydä kokouksen kulisseissa keskustelua tästä mallista ja kehittää sitä eteenpäin.

Orpo myöntää, että mallissa on omat ongelmansakin. Tarkoituksena olisi keskittää turvapaikanhakijoita ns. hotspoteihin EU:n ulkorajojen tuntumaan.  

- Heikoin lenkki tässä on se, miten Eurooppaan hakeutuvat ihmiset saada tavoitettua ja kerättyä näihin hotspoteihin. Niiden täytyy toimia, Orpo sanoo. 

Orpo: Emme ole Unkarin leirissä

Orpo kiistää kritiikin, että Suomi olisi asemoimassa itseään Itä-Euroopan maiden kovan linjan vetäjien, kuten Unkarin joukkoon. 

- Ei, me emme ole siellä. Olemme ensimmäisten joukossa ilmoittaneet, että olemme valmiita kantamaan vastuumme sisäisissä siirroissa komission esittämän avaimen mukaan.

Orpon mukaan hallitus ei kuitenkaan hyväksy sitä, että nyt taakanjaosta tehtäisiin pysyvä käytäntö.

- Emme usko, että ilman muita ratkaisuja voi tehdä pysyvää taakanjakomekanismia. 

Lue myös:

    Uusimmat