Mainos

Orpo: Pidätykset osoitus viranomaisten toimintakyvystä

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) kommentoi tänään eduskunnassa irakilaisveljesten pidätyksiä yleisellä tasolla. MTV:n uutiset kertoi aiemmin päivällä, että Forssan vastaanottokeskuksessa on tehty pidätys, jossa irakilaismiestä epäillään terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta kotimaassaan.

–Tämä osoittaa, että suojelupoliisi ja krp toimivat ja ovat pystyneet paikallistamaan epäiltyjä, Orpo sanoo.

KRP tiedotti tänään, että Suomessa pidätettyjä henkilöitä on kaksi, joita epäillään yhdestätoista terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta Irakissa. Heitä epäillään Isis-järjestön jäseniksi. Epäillyt ovat 23-vuotiaita ja he tulivat Suomeen syyskuussa.

Orpon mukaan turvapaikanhakijoiden joukossa on noin 300 terrorismikytköksillä olevaa henkilöä. Hän perustaa näkemyksensä suojelupoliisin arvioon.

– Koska on olemassa selkeä riski siitä, että turvapaikanhakijavirtaa käytetään hyväksi ja terrorismin tarkoituksessa liikutaan, niin meidän on tärkeää pyrkiä selvittämään jokaisen Suomeen tulevan turvapaikanhakijan tausta, Orpo sanoo.

Orpo muistuttaa, että suurin osa pakolaisista on nimenomaan lähtenyt pakoon Isisin kaltaisia terroristijärjestöjä.   

– Arvion mukaan promillesta prosenttiin voi olla se määrä, joka liikkuu terrorismikytköksillä olevia henkilöitä tässä turvapaikkavirran mukana.

Orpo: Tuhopoltot tuomittavia, jos niistä on kyse

Orpo vastasi kysymyksiin myös Tampereen Rautaharkon vastaanottokeskuksen viimeöisestä palosta,  jota tutkitaan alustavasti tuhotyönä. Muutama viikko sitten Kankaanpään Niinisalossa paloi maan tasalle vastaanottokeskukseksi suunniteltu rakennus.

– Jos kyseessä on jälleen tällainen tuhopoltto, niin se on huolestuttavaa ja täysin tuomittavaa, Orpo toteaa.

– Pitäisi ymmärtää se, että jos tällaista tekee, niin niillä voi olla vakavia seurauksia asukkaille ja myös itselle, se on rikollista toimintaa ja aiheuttaa hengenvaaran ihmisille.

Sisä-Suomen poliisin mukaan Tampereen vastaanottokeskuksen tulipalon syttymissyy tai tahallisuus ei ole vielä selvillä.

Tutkinnanjohtaja Hannu Kallioniemen mukaan tahallaan sytyttämisen mahdollisuutta ei voida sulkea pois, mutta palo on voinut saada alkunsa myös varomattomasta tulenkäsittelystä.  

Kallioniemi ei sulje pois talon ulkopuolista tekijää tai sitä, että palo olisi voinut olla talon asukkaan aiheuttama. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.