Orpo: Ensi keväänä leikataan taas, jos työllisyys ei parane

Orpo haluaa uusia keinoja työllistämiseen 2:15

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) varoittaa lisäleikkauksista ensi keväänä, jos työllisyys ei lähde nousuun.

Orpo sanoo, että hallituksen pitää löytää syksyn budjettiriihessä uusia keinoja ihmisten työllistämiseen.

Orpo arvioi, että isoja leikkauksiakin on vielä edessä, jos työllisyydessä ei tapahdu selkeää käännettä parempaan. Hän onkin oppinut heti valtiovarainministerin tärkeimmät sanat: valtion rahat ovat vähissä.

– Kyllä tämä taloustilanne on erittäin haastava. Keväällä nähtiin jo vähän positiivisia signaaleja, niin erityisesti maailman tapahtumat, Brexit, useat kriisit, Yhdysvaltain viimeiset talousluvut, ne ovat tätä tunnelmaa kyllä laskeneet, Orpo sanoo MTV Uutisten haastattelussa.

Orpo haluaa nopeasti selvittää keinoja joilla avoimet työpaikat ja työttömät kohtaisivat.

– Ymmärrän oikein hyvin, jos työtön ei ota pienipalkkaista työtä jos ei siitä jää hänelle yhtään enempää käteen. Tai ei lähdetä muuttamaan toiselle paikkakunnalle. Siihen voi liittyä esimerkiksi oman asunnon kysymykset. Katsotaan oikeasti, miten voimme auttaa ihmistä että hänen kannattaa aina työllistyä.

Budjettiehdotus aloittaa kädenväännön

  • Hallitus sopi lähivuosien taloudenpidosta jo kevään kehysriihessä.  
  • Kehyksiä seuraillen eri ministeriöt ovat antaneet valtiovarainministeriölle toiveensa ensi vuoden rahankäytöstä ja valtiovarainministeriö kokoaa toiveita yhteen.  
  • Valtiovarainministeriön budjettiehdotus on viimeistelyä vaille valmis. Virkamiehet hiovat budjettiehdotusta Moisniemessä keskiviikkona ja vielä torstaina valtioneuvoston linnassa.   
  • Budjettiehdotuksen pohjalta valtiovarainministeriö käy vielä lähiviikkoina neuvotteluita kunkin ministeriön kanssa.  
  • Elo-syyskuun vaihteessa koko hallitus kokoontuu pääministerin virka-asunnolle Kesärantaan sopimaan koko hallituksen yhteisestä budjettiesityksestä. Kaksipäiväisessä budjettiriihessä sovitaan viimeisistä kiistanaiheista.  
  • Hallituksen on määrä antaa budjettiesitys eduskunnalle 19. syyskuuta. Budjetin käsittely työllistää eduskuntaa koko syysistuntokauden.  Lähde: STT


Lue myös:

    Uusimmat