Mainos

Örebron suomalaiskaksikko loistanut marraskuun peleissä – "Ehkä hieman sinivalkoisin linssein"

0:56
Videolla Kristian Näkyvän osuma Linköpingin verkkoon.

C Moren SHL-selostaja Teppo Laaksonen niputtaa kerran kuussa Ruotsin jääkiekkoliiga SHLn mielenkiintoisimmat tapahtumat, onnistujat ja epäonnistujat videoiden kera. 52 ottelun SHL-runkosarjakausi alkaa olla jo lähellä puoliväliä.


Marraskuun joukkue: Luulaja

Örebro on edelleen eniten kaikkien SHL-seuraajien huulilla mutta tässä kohtaa lienee hyvä nostaa jalustalle myös Luulaja. Vaikka Luulajan otteluohjelma oli marraskuussa helpompi kuin esimerkiksi Örebrolla se selvitti kuitenkin ainoana joukkueena kuukauden vain yhdellä tappiolla (!) joka sekin tuli jo aivan kuun alussa. Luulaja myös voitti Örebron kärkikamppailussa 28.11. maalein 4-1 joten marraskuun osalta virtuaalinen kuninkaan kruunu menee Pohjois-Ruotsiin. 

Luulajassa merkillepantavaa on ennen kaikkea joukkueen yhtenäisyys, tiivis puolustuspään pelaaminen sekä rutiini jolla se pystyy voittamaan illasta toiseen ja välillä jopa hieman vaisummillakin esityksillä. Örebron marraskuuhun mahtui Luulaja-tappion lisäksi myös selkäsaunat Frölundalta ja Djurgårdenilta. Vaikka Örebro edelleen on kärkitaistossa nämä tappiot indikoivat hieman sitä (jo vaikka pudotuspelejäkin ajatellen) että Örebro ei kuitenkaan ole siinä mielessä vielä samanlainen "kone" kuin Luulaja tai Frölunda. Toisin sanoen Örebrolla voi tulla jatkossakin tappioita nimenomaan muille kärkiryhmille vaikka heikommat jengit ovat sille pelkkiä suupaloja.

Frölunda etenee hyvällä rutiinilla, hieman "piilossa" kirkkaimmista valoista joka vain sopii sille. Nykyvireellä Frölunda tulee olemaan runkosarjassa taas sijoilla 1-4 ja viimeistään kotietu tehnee siitä taas suurimman suosikin mestaruustaistoon. Mutta siitä nyt ei kannata vielä joulukuussa puhua!


Marraskuun alisuorittajat: Rögle, Växjö ja kumppanit


Syys-lokakuun parhaan joukkueen Röglen kone alkoi yskiä lokakuun puolivälissä ja marraskuu oli tähän mennessä vaikein jakso. Rögle pelasi toki monia kärkipään joukkueita vastaan mutta pystyi voittamaan niistä koko kuukauden aikana vain Frölundan jatkoajalla. Lisäksi kaatuivat vain Malmö jatkojalla sekä koko sarjan jumbo Leksand.

Joulukuussa mitataan Röglen venymiskyky ja taso toden teolla. Onko joukkueesta sittenkään tällä kaudella taistelemaan top 6-sijoista vai jatkuuko alamäki? Jos avainpelaajat kuten Dennis Everberg, Mattias Sjögren ja Craig Schira eivät palaa pian sairastuvalta pystytäänkö heille löytämään korvaajia joukkueen sisältä tai pelaajamarkkinoilta? Joulukuu on Röglelle iso testi.

Växjön vuoristoratamaiset otteet jatkuvat edelleen. Joukkue on yhä sekavassa käymistilassa ja niin lähellä karsintaviivaa että seurajohdon saattaa olla lähes pakko reagoida jotenkin myös valmennuspuolella, pelaajapuolella trafiikkia on jo ollut yllin kyllin. Ja vielä Oskarshamn ja Leksand: Ei mitään uutta auringon alla. Leksandin tulokset ovat liian huonoja nimilistaan nähden ja Roger Melin ei välttämättä enää joulukinkkua kaupungissa leikkaa. Oskarshamnin osalta kuukauden valopilkku oli yllätysvoitto Färjestadista mutta realismia on että sielläkin pitää henkisesti alkaa jo valmistautumaan karsintoihin.

Paras maalivahti:

Dominik Furch, Örebro

Yksi Örebron viime kauden akilleen kantapäitä oli pitkään maalivahtipeli kun niin Eero Kilpeläinen kuin Stefan Steenkään (molemmat tätä nykyä Liigassa) eivät yltäneet huippusuorituksiin. Vasta kun Jhonas Enroth tuli siirtotakarajalla joukkue sai rauhallisuuden takalinjoilleen ja koko joukkueen suorituskäyrä lähti heti nousuun. Enroth palasi kuitenkin tälle kaudelle KHLään joten Örebro joutui veskariostoksille. Sieltä olisi voinut mukaan tarttua myös sutta ja sekundaa mutta valinta osui 29-vuotiaaseen Tshekkiveskariin Dominik Furchiin. Jo hyvällä menestyksellä Tshekin Extraligassa ja KHLssäkin aiemmin torjunut Furch on tilanteessa kuin tilanteessa itse rauhallisuus. SHLn ykkösmaalivahdeista Furch oli marraskuun päätteeksi torjuntatilaston kärjessä yhdessä Luulajan Joel Lassinantin kanssa, molempien prosentti jopa 93n tuntumassa.


Paras puolustaja:

Kristian Näkyvä, Örebro

Loistavat otteet saivat jatkoa marraskuussakin. Näkyvä on joukkueensa ykköspakki, saa eniten peliaikaa ja on onnistunut kentän molemmissa päissä. Hän liikkuu hyvin, tekee onnistuneita ratkaisuja kiekollisena, ylivoimalla tärkeässä roolissa ja tehnyt useamman maalinkin (kuten päävideoklipissä). Kaikki nämä ominaisuudet Näkyvällä on ollut aiemminkin mutta ainakin omaan silmään myös puolustuspään pelaaminen ja kaksinkamppailut ovat hanskassa aiempaa paremmin. Yhdessä pakkiparinsa Rasmus Rissasen (kunniaa myös hänelle) kanssa Näkyvä on myös koko SHLn plusmiinustilaston kärkipäässä. Jos tässä vaiheessa kautta pitäisi ennustuksia tehdä Näkyvällä on kaikki mahdollisuudet seurata esimerkiksi Mikko Lehtosen esimerkkiä eli saada vastuuta myöhemmin myös maajoukkueessa sekä edetä sitä kautta ehkä vielä isompiin ympyröihin.


Paras hyökkääjä:

Sakari Salminen, Örebro

Ehkä hieman sinivalkoisin linssein mutta fakta on se että koko Örebron menestyksen kannalta tärkeimpiä kulmakiviä on ollut ykkösketju Mathias Brome-Ryan Stoa-Salminen. Porilaisen pelit ovat menneet vain koko ajan paremmin ja paremmin, mm. HV71ä vastaan Salmisen kaksi maalia toivat taas voiton Örebrolle ja mies oli muutenkin hurjassa iskussa (linkki alla). Salminen ei ole toki urallaan aiemminkaan montaa maajoukkuekutsua saanut mutta ihmettelen suuresti että Jere Lehtinen ei ole vieläkään hänen numeroaan löytänyt. Salminen on nimenomaan "taikuri", äärimmäisen viihdyttävä pelaaja joka pystyy omalla yksilötaidollaan tällä hetkellä kääntämään otteluita. Lisäksi hän on vielä onnistunut löytämään erittäin toimivan yhteyden ketjukavereidensa kanssa joka tekee Örebron ykkösestä todella vaikeasti kurissa pidettävän.


Parhaat suomalaiset:


Jo mainittujen lisäksi Matias Myttysen startti Malmössä on ollut erinomainen. Hänen hankintansa ehdittiin jo ruotsalaismediassakin tuoreeltaan lytätä "syvyyspelaajan ostona" mutta Myttynen on tehnyt mm. jo viisi maalia, kaiken lisäksi ne ovat olleet hienoja kuten videossa alla. Sitten Ilari Melart ja 9 maalia tässä vaiheessa! Huh huh. Mies on omalta osaltaan tehnyt voitavansa mutta Melartin hurjasta vireestä huolimatta Växjö edelleen konttaa joukkueena. Otetaan vielä Linköpingin Jaakko Rissanen joka on joukkueensa tärkeimpiä pelaajia ja operoi ykkössentterinä. Pisteitä on alkanut tulla jo mukavasti ja myös koko joukkueen suoritustaso on noussut.

 

Parannettavaa:

Kokonaisuutena marraskuu oli suomalaisittain enemmän positiivinen kuin negatiivinen. Kun nostoja nyt kuitenkin tehdään niin todettakoon että Joonas Rask on muuten loistavasti pelanneessa Örebrossa ollut toistaiseksi melko pienessä roolissa. Toki niin kauan kuin koko joukkue menestyy hänen ei tarvitse olla kovin huolissaan asemastaan. Tehojen puolesta Tuomas Kiiskinen aloitti Skellefteåssa terävästi mutta sen jälkeen meno on hyytynyt. Edelleen myös HVn Juuso Ikosen pistepussi on laihanlainen hyvästä yrityksestä huolimatta.


Pelaajasiirtoja ja muita uutisia:


Suomalaisista Miika Koivisto liittyi 4.11. Växjön riveihin kahden vuoden sopimuksella. Färjestad puolestaan päätyi 12.11. purkamaan Ville Leskisen sopimuksen. Karri Rämön vahvistettiin jatkavan Djurgårdenissa kauden loppuun asti mutta Jarno Kärjen jatko Linköpingissä oli tätä juttua tehtäessä vielä auki. Monet seurat ovat tehneet marraskuun aikana pieniä liikkeitä pelaajarintamalla, esim. Oskarshamnissa ja Växjössä pelaajia on sekä tullut että lähtenyt- myös juuri näiden joukkueiden välillä kun Jonas Engström ja Mathew Bodie siirtyivät Oskarshamniin. Valmentajapuolella ei ole vielä tehty muutoksia mutta tätä kirjoitettaessa Växjön pitkäaikaisen päävalmentajan Sam Hallamin asema oli varsin tukala. Myös sarjan pohjalle vajonneessa Leksandissa on jo spekuloitu saako Roger Melin jatkaa peräsimessä kauden loppuun asti.

Kuukausi on aina mukava päättää muutamilla highlighseilla joten tässäpä niitä:

Ilari Melartin "hevosenpotku" maali

Arttu Ilomäen muuvit  

Jarno Kärjen hieno ylivoimaohjuri  Miika Koivisto upottaa Färjestadin jatkoajalla

Joacim Eriksson ja vähän erilaista veskariosaamista  Emil Sylvegård hävisi painiottelun linjatuomarille  Kuukauden erikoisimmat maalit  Joulukuussakin SHL näkyy C Moren kanavilla tutusti suomeksi selostettuna torstaisin ja lauantaisin mutta tämän lisäksi tarjoamme myös poikkeuksellisesti yhden ottelun tiistaina 17.12. sekä maanantaina 30.12. Lisäksi vain cmore.fi suoratoistopalvelun puolella näytetään "lisäpelejä" alkuperäisselostuksella.

SHLssä vietetään maajoukkuetaukoa 8.-16.12. välillä.

Joulukuussa kolme SHL-joukkuetta jatkaa taivaltaan myös CHLn puolivälierissä. Frölunda kohtaa Sveitsiläisen Bielin ja Luulaja Lausannen, Djurgårdenin vastustaja on puolestaan Saksalainen ünchen. 1. osaottelut pelataan 3.12. ja 2. osat 10.12. Kaikki pelit näkyvät C Moren kautta.


C Moren suomeksi selostettavat SHL-ottelut tammikuun alkupuolelle asti. Huom! Neljässä tv-ottelussa hieman tavallisesta poikkeavat alkamisajat.

to 5.12. klo 19.55 Leksand-Oskarshamn

la 7.12. klo 18.55 Luulaja-Färjestad

ti 17.12. klo 19.55 Luulaja-Skellefteå

to 19.12. klo 19.55 Rögle-Växjö

la 21.12. klo 16.10 Malmö-HV71

to 26.12. klo 18.55 Luulaja-Frölunda

la 28.12. klo 16.10 Örebro-HV71

ma 30.12. klo 19.55 Växjö-Oskarshamn

to 2.1. klo 18.55 Färjestad-Linköping

la 4.1. klo 18.55 Malmö-Örebro

to 9.1. klo 19.55 Oskarshamn-Luulaja

la 11.1. klo 18.55 Örebro-Frölunda


Lisäksi cmore.fi suoratoistopalvelussa seuraavat "lisäottelut" katsottavissa alkuperäisselostuksella. Pienet muutokset/lisäykset ovat mahdollisia.

to 5.12. klo 19.55 Frölunda-Djurgården

la 7.12. klo 16.10 Oskarshamn-Örebro

ti 17.12. klo 19.55 Luulaja-Skellefteå ja Djurgården-Brynäs

to 19.12. klo 19.55 Frölunda-Luulaja ja Brynäs-Örebro

to 26.12. klo 16.10 Linköping-Malmö + klo 18.55 Skellefteå-Örebro

la 28.12 klo 16.10 Färjestad-Luulaja + klo 18.55 Leksand-Brynäs

ma 30.12. klo 19.55 Linköping-Örebro ja Rögle-Djurgården

la 4.1. klo 16.10 Frölunda-Rögle

to 9.1. klo 19.55 Örebro-Växjö

la 11.1. klo 16.10 HV71-Skellefteå

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja