Växjö nousi potku-uhasta sarjan kuumimmaksi nipuksi – SHL:ssä loistaa myös Ruotsin maajoukkueen hylkimä puolustaja

2:01
Tulosruudun juttu kivikovaan Frölunda-miehistöön murtautuneesta Joel Mustosesta.

C Moren SHL-selostaja Teppo Laaksonen niputtaa kerran kuussa Ruotsin jääkiekkoliigan SHL:n mielenkiintoisimmat tapahtumat, onnistujat ja epäonnistujat videoiden kera.

Joulukuun joukkue: Växjö

Vaikeuksien kautta voittoon -tarinat ovat ehkä hienointa, mitä urheilumaailma voi tarjota. Lähes koko alkukauden kontanneen Växjön kohdalla tilanne oli se, että marraskuun lopussa se oli taas ajautunut kolmen ottelun tappioputkeen. Jos se olisi hävinnyt kuun viimeisen pelinsä jumbo-Oskarshamnille, olisi päävalmentaja Sam Hallam luultavasti saanut potkut.

Mutta vielä mitä! Oskarshamn kaatui, ja sen jälkeen Växjö oli joulukuussa sarjan paras joukkue. Växjön käsittelyssä kaatuivat niin Örebro, Frölunda, Rögle kuin Djurgårdenkin. Hetkessä joukkue on rakentanut itselleen jo varsin tukevan jalansijan Top10-sijoitukselle ja suora puolivälieräpaikkakin on enää kahdeksan pisteen päässä eli täysin tavoiteltavissa. Mielenkiinnolla seuraamme, mihin Växjö lopulta yltää, mutta se tuottaisi hyvää lisäjännitystä vähintään pudotuspelien haastajajoukkueena.

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Luulaja, Frölunda ja Färjestad ovat edelleen sarjan tasaisimmat joukkueet, ja jos suuria ihmeitä ei tapahdu, runkosarjan kärkisijat ratkotaan juuri tämän kolmikon kesken. Joulukuussa joukkueet pelasivat hieman ristiin keskinäisissä kohtaamisissaan. Joulukuun jälkeenkin kauden yllättäjät Örebro ja Rögle ovat edelleen kärkikuusikossa, mutta sijoilla 7-10 on neljä kovaa haastajaa: Skellefteå, Djurgården, Malmö ja nyt vielä Växjökin. Näillä kaikilla on potentiaalia nousta kuuden kärkeen. Taistelu suorista puolivälieräpaikoista tulee olemaan rajua.

Joulukuun alisuorittajat: Brynäs ja Linköping

MTV Urheilun kausiennakossa kirjoitin Brynäsistä: "Jo kaksi sekavaa kautta alla. Magnus Sundquistin päävalmentajadebyytti jätti valtavasti kysymysmerkkejä. Jos turbulenssi valmennuksessa jatkuu, tuskin tulee yltämään pudotuspeleihin tälläkään kaudella." 

Tammikuun 6. päivänä Brynäs päätyi ensimmäisenä SHL-joukkueena tällä kaudella vaihtamaan päävalmentajaa, kun kesken viime kauden tehtävään ylennetty Sundquist sai lähteä. Ainakin toistaiseksi Brynäsin valmennuksesta ovat vastuussa entiset apuvalmentajat Ove Molin ja Mikael Holmqvist.

Potkujen aikaan Brynäs oli 11. sijalla eli samalla kuin millä viime kausi päättyi. Brynäsin joulukuu ei ollut umpisurkea, mutta se hävisi muun muassa Leksandille ja Oskarshamnille. Joukkueen pelaaminen ei ollut kehittynyt tarpeeksi viime kaudesta, ja syyttävä sormi osoitti päävalmentajaan.

Huomioitavaa toki on, että Sundquist oli heikoilla jäillä jo vaisusti päättyneen viime kauden jälkeen. Siinä missä esimerkiksi Brynäsin alapuolellakin taulukossa olevan Linköpingin uusi päävalmentaja Bert Robertsson edelleen saa luottoa ja aikaa, Sundquistin tiimalasissa santa oli jo valunut.

Edellä mainittu Linköping oli myös joulukuun alisuorittaja. Parin voiton jälkeen se kärsi peräti neljä kirvelevää maalin tappiota. Edelleen joukkue pelaa alakanttiin materiaaliinsa nähden, ja etenkin maalinteko on todella vaikeaa. Vasta kesällä aloittaneen Robertssonin potkiminen voisi kuitenkin viedä joukkueen taas vielä suurempiin ongelmiin. Mutta tilanne on tukala, eroa karsintaviivan alapuolella majaileviin Leksandiin ja Oskarshamniin on vaivainen piste. Jos edellä mainitut pystyvät napsimaan tammikuussa enemmän pisteitä kuin Linköping ja joukkueen sarjapaikka joutuu todella uhatuksi, ovat seurajohdon vaihtoehdot vähäiset.

Sekä Brynäs että Linköping ovat vedenjakajajoukkueita, piristymällä tammikuussa molemmat voivat nousta vielä haastamaan Top10-paikkoja, mutta Leksand ja Oskarshamn odottavat nälkäisinä, mikäli vaikeudet jatkuvat.

Paras maalivahti: Oscar Alsenfelt, Malmö

Alsenfelt on ollut jo vuosia Malmön tukipilari ja kantanut joukkuetta usein hartioillaan playoffeissakin. Joulukuussa Alsenfelt oli erityisen hyvässä tikissä, kun Malmö käänsi jo hieman haastavan viiden ottelun tappioputken neljän pelin voittoputkeksi. Erityisesti joulunalusviikolla mies oli kullan arvoinen: Alsenfelt saalisti kolme voittoa, päästi niissä yhteensä yhden maalin ja torjui sata kertaa! 

Kuriositeettina miehestä todettakoon, että huippuvahtikin voi olla myös huolimaton. Aiemmin syksyllä Alsenfelt onnistui leikkaamaan sormeensa lounasruokalan leipäpöydässä. Tämän seurauksena hän joutui jättämään muutaman ottelun väliin.

Paras puolustaja: Jonathan Pudas, Skellefteå

Pudas on harvoin suurten otsikkojen mies, mutta harva pelaaja on SHL-joukkueelleen yhtä arvokas kuin hän. Pudas pelaa isoja minuutteja, kaikkia mahdollisia erikoistilanteita. Pakkien pistepörssissäkin mies on kakkosena heti koko kauden hehkutusta saaneen Kodie Curranin jälkeen.

On hämmästyttävää, miten Pudasta ei ole urallaan kertaakaan valittu vielä Ruotsin maajoukkueeseen edes EHT-otteluihin, vaikka hän on kuulunut sarjan pakkieliittiin jo vuosia. Ilman Pudasta Skellefteå olisi – jos ei nyt täysin tuuliajolla – niin selvästi heikompi kokonaisuus. Painakaa nimi mieleen, sillä 26-vuotias ruotsalaispakki tulee vielä pelaamaan SHL:ää isommissakin ympyröissä.

Juttu jatkuu videon alla. 

Paras hyökkääjä: Einar Emanuelsson, Luulaja

Emanuelsson pelasi joulukuussa seitsemän SHL-ottelua, joissa hän viimeisteli mukavat neljä maalia. Peräti kolme näistä oli myös ottelun voittomaaleja, joilla kaatuivat HV71, Färjestad ja Frölunda. Toistaiseksi Emanuelsson on ollut koko Luulaja-uransa aina hieman piilossa muun muassa isoveljensä Petterin ja Robin Kovacsin taustalla, mutta nyt nuorimies on alkanut astua isompiin saappaisiin.

Mielenkiinnolla odotamme, mitä on luvassa runkosarjan lopussa playoffeista puhumattakaan. Emanuelsson onnistui maalinteossa myös tammikuun ensimmäisessä ottelussaan Linköpingiä vastaan ja yllätys yllätys, kyseessä oli taas kerran ottelun voittomaali.

Juttu jatkuu videon alla. 

Suomalaiskuulumisia:

Malmön Matias Myttynen jatkoi mainioita esityksiään myös joulukuussa. Tätä kirjoitettaessa miehellä on tilillään jo peräti yhdeksän maalia ja yhteensä 13 pistettä vain 19 ottelussa. Myttysen siirto oli siis erittäin onnistunut molemmille osapuolille.

Ei myöskään suomalaiskuukautta ilman Ilari Melartia. Växjön Melart kajautti joulukuussa jo kauden 10. maalinsa ja rikkoi tämän rajan ensimmäisenä pakkina.

Juttu jatkuu videon alla.

Kuun alussa vielä jatkostaan epävarma ollut Jarno Kärki teki joulukuun alussa Linköpingin kanssa loppukauden sekä myös ensi kauden kattavan jatkosopimuksen. Miehen otteet ovatkin olleet nousujohteisia.

Joulukuun jobinposti suomalaisittain oli ilman muuta Örebron Sakari Salmisen loukkaantuminen. Mies sai olkapäävamman HV71-ottelussa 28. joulukuuta, eikä ole pelannut sen jälkeen. Örebro on ollut varsin niukkasanainen sairasloman mahdollista pituutta kommentoidessaan. Loukkaantumishetkellä Salminen oli sarjan tehokkain suomalainen 18 pisteellään.

Pelaajasiirtoja ja muita uutisia:

SHL:n siirtotakaraja on tutusti 15. helmikuuta, mikä tarkoittaa, että tammikuun aikana kaikki joukkueet syynäävät tarkasti pelaajamarkkinoita.

Esimerkiksi Färjestad menetti tapaninpäivänä ykköstykkinsä Michael Lindqvistin useaksi viikoksi polvivamman vuoksi, ja hänen toipumistaan seurataan nyt tiiviisti.

Vuodenvaihteessa suuria peliliikkeitä siirtomarkkinoilla ei vielä nähty. Färjestad hankki Skellefteåsta voimahyökkääjä Pontus Widerströmin alempiin ketjuihin, Djurgården poimi puolestaan vapailta markkinoilta tutun hyökkääjän Daniel Widingin, joka ei saanut jatkoa pätkäpestilleen Luulajassa. Luulajan jenkkihyökkääjän Austin Farleyn sopimus purettiin miehen omasta aloitteesta henkilökohtaisiin syihin vedoten.

NHL-uransa kanssa hieman pattitilanteeseen ajautunut ruotsalaishyökkääjä Lias Andersson saattaa huhujen mukaan olla palaamassa SHL:ään vielä tämän kauden aikana. Aiemmin mies on urallaan edustanut Frölundaa ja HV71:tä, mutta kiinnostusta löytyy muistakin kärkiseuroista. Jos siirto toteutuu, kyseessä on erittäin merkittävä vahvistus, kuka nyt sitten Anderssonin saisikin napattua.

C Moren suomeksi selostettavat SHL-ottelut ennen helmikuun alun maaottelutaukoa:

to 9.1. klo 19.55 Oskarshamn-Luulaja
la 11.1. klo 18.55 Örebro-Frölunda
to 16.1. klo 19.55 Växjö-Skellefteå
la 18.1. klo 16.10 Frölunda-Färjestad
to 23.1. klo 19.55 Linköping-Rögle
la 25.1. klo 18.55 Djurgården-Örebro
to 30.1. klo 19.55 Djurgården-Frölunda
la 1.2. klo 18.55 HV71-Växjö

Lisäksi cmore.fi-suoratoistopalvelussa seuraavat lisäottelut katsottavissa alkuperäisselostuksella. Pienet muutokset tai lisäykset ovat mahdollisia.

to 9.1. klo 19.55 Örebro-Växjö
la 11.1. klo 16.10 HV71-Skellefteå
to 16.1. klo 19.55 Leksand-Örebro
la 18.1. klo 18.55 Oskarshamn-Leksand
ti 21.1. klo 19.55 HV71-Linköping ja Rögle-Skellefteå
to 23.1. klo 19.55 Örebro-Luulaja
la 25.1. klo 16.10 Frölunda-Malmö
ti 28.1. klo 19.55 HV71-Färjestad ja Malmö-Brynäs
to 30.1. klo 19.55 Luulaja-Växjö
la 1.2. klo 16.10. Skellefteå-Linköping  

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja