Optikko nimeää silmille haitallisimman kauneustuotteen

Ripsienpidennykset ovat suosittuja, mutta se ei tarkoita niiden olevan vaarattomia.

Tekoripset helpottavat tummia, pitkiä ja tuuheita ripsiä suosivan arkea. Toisinaan voi kuitenkin käydä niin, että luomeen liimattavista räpsyttimistä on enemmän surua kuin iloa.

Amerikkalainen optikko Ramin Rabbani varoittaa The List -naistenlehden haastattelussa, että tekoripset aiheuttavat kauneustuotteista eniten haittaa silmille. Riski koskee eritoten ripsiliimaa, joka voi aiheuttaa allergisen reaktion.

– Minulla on ollut monia vakavasta allergisesta reaktiosta kärsiviä potilaita ja yleensä pääsyyllinen on liima, Rabbani sanoo The Listille.

Ripsien kiinnityksessä käytetään akrylaattia, joka voi Allergia-, Iho- ja Astmaliiton mukaan aiheuttaa viivästynyttä kosketusallergiaa, ärsytysihottumaa, astmaa, nuhaa sekä kurkunpään ja silmän sidekalvon tulehduksia. Riskit koskettavat myös kauneusalan työntekijää, joka akrylaateille altistuu.

Ihotautilääkäri Maria Huttunen kertoi MTV Uutisille aiemmin, että raskaat ripsienpidennykset voivat myös venyttää silmäluomen ihoa pahentaen ärsytystä.

Ennaltaehkäise tekoripsien terveysriskit

Ennen tekoripsien laittoa tulisikin tehdä lappu- eli epikutaanitesti mahdollisen allergian poissulkemiseksi. Testissä iholle kiinnitetään teipin avulla testattavaa ainetta ja tarkastellaan, syntyykö kohtaan kutinaa, punoitusta, turvotusta, rakkuloita tai muita allergiasta kertovia muutoksia.

Medical News Today muistuttaa, että ripsien kiinnityksen aikana silmät on pidettävä suljettuina, jotta liimaa ei pääse silmän sisään. Tärkeää on toki myös käydä laitattamassa ripset ammattilaisella.

Koska tekoripsistä saattaa löytyä muitakin ärsyttäviä aineita kuin akrylaattia, kannattaa oloaan toimenpiteen jälkeen kuunnella tarkalla korvalla. Irtoripset tulisi poistaa heti, jos ne aiheuttavat kutinaa tai muita oireita.

Tekoripsiin liittyy myös mahdollinen infektioriski, jos niitä ei pese kunnolla. Tulehdus voi oireilla esimerkiksi luomen turvotuksena, hilseilynä tai silmän alueelle ilmestyneinä näppyinä.

Hyvä hygienia ehkäisee tulehduksia. Tekoripset tulisi pestä kahdesti päivässä kasvojen puhdistamisen yhteydessä. Puhdistamiseen voi käyttää mietoa saippuaa ja vettä, joilla hieroa suljettuja silmiä kevyesti. Lisäksi markkinoilla on tekoripsien pesuun räätälöityjä puhdistustuotteita, jotka eivät sisällä liimasidoksiin vaikuttavia aineita.

Alla olevalla videolla näytetään elävä esimerkki siitä, miksi kauneusasioissakin kannattaa luottaa ammattilaiseen – tuttava teki naiselle melkoiset kulmakarvat.

Lue myös:

    Uusimmat