Luitko sinäkin jo varoituksen "silmätäistä"? Asiantuntija toppuuttelee – tekoripsillä voi silti olla ikävä vaikutus

Mitä dermografismi eli piirtopaukamointi on? 0:40
Mitä dermografismi eli piirtopaukamointi on – oletko törmännyt tähän ihotilaan?

Moni media on tarttunut varoitukseen "ripsien täistä", vaikka tästä ei todennäköisesti ole kyse.

Tekoripsien lisääntynyt suosio on aiheuttanut epämiellyttäviä sivuvaikutuksia Yhdysvalloissa. Moni media on tarttunut varoitukseen "ripsiin iskevistä täistä", mutta USA Todayn haastatteleman asiantuntijan mukaan täistä tuskin on kyse.

Jos ripset aiheuttavat kutinaa ja ärsytystä, ongelman syy voi osittain olla iholla majaileva talipunkki.

Kyseessä ei liene täi

Apulaisdekaani Gregory J. Nixon Ohion yliopiston optometrian laitokselta totea, ettei silmissä todennäköisesti ole täitä, vaan termit ovat menneet sekaisin.

Täi on syöpäläinen, joka imee verta. Se majailee esimerkiksi ihmisen päässä, ja sen voi havaita paljaalla silmällä. Iholla majailevaa talipunkkia sen sijaan ei voi nähdä ilman mikroskooppia. Talipunkkia ei tule sekoittaa muihin punkkeihin.

Päätäit voivat tarttua ihmisesta toiseen. Nixonin mukaan tekoripset kuitenkin ovat synteettistä materiaalia, joten niistä ei luultavasti tartu mitään toiseen ihmiseen. Mikäli silmään todella iskisi täi, sen havaitsisi täin koon vuoksi helposti.

Ongelmana puutteellinen hygienia

Talipunkkeja asuu ihmisiholla luontaisesti, eikä niistä yleensä aiheudu ongelmia. Ihon mikroskooppiset vieraat voisivat kuitenkin aiheuttaa ongelmia puutteellisen hygienian vuoksi.

Tavallisesti talipunkki on vaaraton, mutta mikäli hygieniatoimet jäävät väliin, niitä voi kertyä ripsiin liikaa. Pesutoimien välttämisen myötä silmään kertyy myös meikkiä tai muita jäämiä.

Muista pestä silmät

Jos ripsenpidennykset aiheuttavat kutinaa, punoitusta ja ärsytystä, ongelma ratkeaakin todennäköisesti pesurutiineja muuttamalla.

– Kun ihminen hankkii ripsenpidennykset, moni lyö laimin normaalia hygieniaa, jolla huolehditaan luontaisista ripsistä, Nixon sanoo.

Silmiä ja ripsiä tulee puhdistaa hellästi lämpimällä vedellä ja kasvoille sopivalla pesuaineella.

Lue myös:

    Uusimmat