Mainos

Oppositio höykytti hallituspohjan vaihdosta armotta: "Huonosti kirjoitettua kesäteatteria"

2:15

Oppositiopuolueet höykyttivät hallitusta, kun eduskunnassa keskusteltiin valtioneuvoston tiedonannosta viime viikon hallituspohjan muutoksesta.

Koko iltapäivän kestäneessä keskustelussa oppositio syytti kerta toisensa jälkeen hallituspuolueita ennalta suunnitellusta salaisesta operaatiosta hallituspohjan muuttamiseksi. Samansuuntaista kritiikkiä kuultiin niin opposition oikealta kuin vasemmaltakin laidalta.

Perussuomalaisten varapuheenjohtajan Laura Huhtasaaren mukaan hallituspohjan vaihdos oli "härski näytelmä".

– Kulisseissa oli jo pidempään juoniteltu operaatiota. Jussi Halla-ahon kutsuminen hallitusneuvotteluihin oli pelkkä näytelmä. Vedottiin höpöhöpö-verukkeisiin, jotta perussuomalaisista päästiin eroon, Huhtasaari sanoi.

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin mielestä pääministeri Juha Sipilän (kesk.), valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) ja ulkoministeri Timo Soinin (uv.) "kyyninen manööveri" horjuttaa kansalaisten luottamusta politiikkaan.

Hallituspohjan muutoksessa ei Anderssonin mukaan ollut kyse hallituskriisistä vaan tarkkaan harkitusta strategiasta. Anderssonin mukaan hallituspohjan vaihdosoperaatio tehtiin, jotta sosiaali- ja terveydenhuollon yhtiöittäminen ja ulkoistaminen saataisiin toteutettua suunnitelmien mukaisesti.

– Voiko politiikka olla enää kyynisempää, Andersson kysyi.

Merkattuja kortteja?

Suurimman oppositiopuolueen SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan pääministeri Sipilä käveli ratkaisuillaan eduskunnan ylitse.

– Tapa, jolla hallitus koottiin, ei edusta avoimen kansanvaltaisen demokratian toimintaperiaatteita, Lindtman sanoi ja esitti hallitukselle epäluottamuslausetta.

Myös Lindtman antoi ymmärtää, että hallituspohjan muutos oli etukäteen valmisteltu operaatio.

– Tässä korttipelissä osalla pelaajista taisi olla merkatut kortit, Lindtman sanoi.

Myös SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ihmetteli tapausten kulkua.

– Kyllä tämä näytelmä, huonosti käsikirjoitettu kesäteatterinäytelmä, näyttäytyy nyt todella ihmeellisenä kokonaisuutena tässä keskustelussa.

Sipilä ja Orpo tyrmäsivät

Sipilä ja valtiovarainministeri Orpo kiistivät kerta toisensa jälkeen kaikki väitteet hallituspohjan vaihdoksen suunnitelmallisuudesta.

– Olisihan se ennenkuulumatonta miettiä puolueen puoluekokouksen mahdollisia lopputuloksia ja tehdä siihen suunnitelma etukäteen. Nämä ovat ihan mielikuvitustarinoita, joita lehdet kirjoittavat ja te täällä toistatte. Tällaista keskustelua ei ole ollut olemassa, Sipilä tyrmäsi.

Orpon mukaan perussuomalaisten puoluekokouksen tuloksia ja niiden seurauksia oli mahdotonta ennustaa.

1:38

– On jopa hieman huvittava ajatus, että itse olisin tai kokoomus olisi ennen perussuomalaisten puoluekokousta ollut joissain pöydissä suunnittelemassa, mitä tehdään perussuomalaisten kokouksen jälkeen, Orpo sanoi.

Hallituspuolueiden edustajat vertasivat opposition puheita useaan otteeseen salaliittoteoreetikoiden virityksiin.

– Elämä on usein mielenkiintoisempaa, jos ympärillään näkee paljon salaliittoja, kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz letkautti.

Eduskunta äänestää valtioneuvoston tiedonannosta tiistaina. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja