Oppositiopuolueet haastoivat hallitusta terrorismin torjunnasta torstaina eduskunnan kyselytunnilla Ranskan ja Itävallan terrori-iskujen jälkimainingeissa.
Eniten äänessä olivat perussuomalaiset, jotka useiden kansanedustajien suulla vaativat, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet ihmiset pitäisi ottaa säilöön ja karkottaa maasta terrorismin uhan pienentämiseksi.
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jani Mäkelä kritisoi hallitusta siitä, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet ihmiset voivat saada Suomessa oleskeluluvan. Mäkelän mielestä hallituksen politiikka pahentaa turvallisuusuhkaa Suomessa.
Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mielestä on oikein, että töissä olevilla kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneilla ihmisillä on mahdollisuus oleskeluluvan saantiin. Hän muistutti, että kaikkia kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita ihmisiä ei pystytä palauttamaan lähtömaihinsa, sillä kaikki valtiot eivät ota kansalaisiaan vastaan.
– Sen takia näille ihmisille olisi hyvä löytää jonkinlainen status tässä yhteiskunnassa sen sijaan, että nämä ihmiset olisivat jossakin yhteiskunnan reunamilla, Ohisalo sanoi.
– Me pyrimme torjumaan varjoyhteiskunnan syntymistä, joka on päässyt syntymään niillä päätöksillä, joilla on vaikeutettu ihmisten tänne integroitumista, hän jatkoi.
Halla-aho peräsi väkivallan juurisyytä
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho peräsi kysymyksessään Ohisalolta ja ulkoministeri Pekka Haavistolta (vihr.) "juurisyytä" islamilaiselle terrorismille.
Halla-aho tulkitsi Ohisalon ja Haaviston selittäneen terrorismia aiemmissa puheenvuoroissaan islamilaisten länsimaissa kokemalla syrjinnällä. Halla-ahon mielestä jihadistista väkivaltaa ei voida vierittää yhteiskunnan syyksi.
Haavisto piti terrorismin syynä radikaalia opetustoimintaa, jota joissakin moskeijoissa ja joidenkin uskonnollisten johtajien toimesta harjoitetaan. Haavisto muistutti, että maltillinen muslimiyhteisö yleisesti tuomitsee tällaisen opetustoiminnan.
– Miten tällaisen sanoman leviämistä voidaan estää? Totta kai niin, että se ei lankeaisi mitenkään hedelmälliseen maaperään missään eurooppalaisessa maassa. Silloin puhutaan ihmisten integroinnista yhteiskuntaan ja siitä, että meillä on kaikilla tasavertaiset asemat yhteiskunnissamme, Haavisto sanoi.
"Uskonnollisia vähemmistöjä suojeltava"
Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah oli huolissaan terrori-iskujen suuntautumisesta kirkkoihin ja synagogiin.
– Nämä olivat hyökkäyksiä eurooppalaisten arvojen ytimeen, Essayah sanoi ja muistutti, että Suomessakin on juutalaisia synagogia kohtaan kohdistunut ilkivaltaa ja häirintää.
Haaviston mukaan iskut kohdistuivat uskonnonvapautta vastaan, joka on yksi eurooppalaisista perusarvoista. Haavisto sanoi juutalaisten olevan tässä suhteessa erityisen uhanalaisessa asemassa, sillä heihin kohdistuu terrorismin uhka sekä islamilaisten terroristien että äärioikeiston taholta.
– Tämä Wienin tapaus oli muistutus siitä, että meidän pitää suojella myös näitä uskonnollisia vähemmistöjä, Haavisto sanoi.