Opiskelijat voivat pian yllättyä pussipostista – tästä tempauksessa on kyse

2:58imgKatso videolta, minkä väriseen pönttöön mikäkin jäte kuuluu.
Julkaistu 15.11.2021 15:50

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) ja Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö (Hoas) kannustavat opiskelijoita kierrättämään jakamalla heille biojätepusseja. Moni viskaa biojätteen edelleen sekajätteen sekaan, jolloin sitä ei pystytä hyödyntämään tehokkaasti.

HSY ja Hoas kertovat jakavansa yli 150 000 paperista biojätepussia opiskelijoille. Tempauksen tavoitteena on saada enemmän biojätettä kiertoon.

Viime vuonna ensimmäistä kertaa toteutetussa pilotissa saatiin rohkaisevia tuloksia, sillä kiinteistöistä kerättiin 15 prosenttia enemmän biojätettä verrattuna vuotta aikaisempaan ajankohtaan. Opiskelijat olivat tyytyväisiä ja toivoivat, että biojätepusseja toimitettaisiin heille jatkossakin.

– Kotiin tuodut biojätepussit helpottavat biojätteen lajittelun aloittamista. Asukaskyselyymme vastanneista noin viidennes ei lajitellut biojätteitä aikaisemmin. Heistä yli 70 prosenttia aloitti lajittelun saatavilla olevien pussien ansiosta, HSY:n projektipäällikkö Maija Palomäki sanoo tiedotteessa.

Lue myös: Ahdistaako ilmastonmuutos? 10 tekoa, joilla sinäkin voit vaikuttaa

Paperipussi on paras biojätteelle

Paperipussijakelun piirissä on yli 1900 Hoasin asuntoa. Jokainen mukana olevista kotitalouksista saa 80 biojätepussia, jotka riittävät noin puoleksi vuodeksi.

Paperipussi on biojätteen pakkaamiselle paras vaihtoehto, sillä se hajoaa hyvin biojätteen käsittelyprosessissa. Sen sijaan vihreät biohajoavat muovipussit maatuvat hitaasti. Ilmaisen biojätepussin voi tehdä esimerkiksi irtokarkkipussista, muropaketista tai sanomalehdestä. 

Tavallista muovipussia ei biojätepussina voi käyttää, koska se ei maadu. Pakkaamaton biojäte taas houkuttelee astialle eläimiä sekä aiheuttaa hajuja ja sotkua.

1:52imgKatso videolta, miten taittelet biojätepussin sanomalehdestä.

Moni heittää biojätteen sekajätteeseen

Pääkaupunkiseudulla biojätteen osuus polttoon menevästä sekajätteestä on noin 40 prosenttia. Suurin osa asukkaiden lajittelemasta biojätteestä voitaisiin hyödyntää mullan valmistuksessa ja biokaasun tuotannossa.

Mullan mukana arvokkaat ravinteet päätyvät kiertoon, minkä lisäksi biojätteestä tuotettu multa toimii hiilinieluna. Biokaasu on uusiutuvaa energiaa. Biojätteen kierrätys onkin monin tavoin hyödyllistä ilmaston ja kiertotalouden näkökulmasta.

Lue myös: Voiko vanhat vaatteet viedä vaateliikkeisiin hyvällä omatunnolla? Kuluttaja selvitti: Tänne tekstiilit ketjuliikkeiden kierrätyspisteistä päätyvät

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähde: HSY

Tuoreimmat aiheesta

Kierrätys