Opettajien lakko alkanut tänään, koulut kiinni neljässä kaupungissa – MTV:n tiedot: Neuvottelut jatkuvat torstaina

OAJ:n Luukkainen: Tästä lakossa on kyse 3:26
Tästä lakossa on kyse – haastattelussa OAJ:n Luukkainen.

Osa opettajista aloitti keskiviikkoaamuna lakon. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Jyväskylässä, Rovaniemellä, Turussa ja Oulussa niin koulut kuin päiväkoditkin pysyvät kiinni, eikä niissä ole minkään sortin toimintaa.

Lakossa kyse on, kuinka ollakaan, rahasta.

– Palkkataso on jäänyt liian matalaksi ja sitä halutaan nostaa. Se on kumma juttu, että joka kierros pitää tapella opettajienkin osalta, että saataisiin edes samat kuin muutkin. Niin näköjään nytkin. Sen lisäksi tarvitaan palkkaohjelma, sanoo Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

OAJ:n havitteleman palkkaohjelman tarkoituksena on palkansaajapuolen mukaan korjata jälkeen jäänyttä palkkatasoa. Luukkaisen mukaan tämä on perua 2010-luvun keskitetyistä palkkaratkaisuista.

Kunta ja hyvinvointialuetyöntekijät KT:n Markku Jalonen eli käytännössä työnantajaosapuolen edustaja luonnollisesti näkee tilanteen toisin.

– Ylimääräiset palkankorotustoiveet, jotka tulevat ylimääräisen palkkalinjan päälle ovat todella, todella suuria. Puhutaan miljardeista. Johtavat vääjäämättä veronkorotuksiin ja velkaantumiseen, Jalonen arvioi.

"Vaatimukset ovat aina kohtuuttomia"

Jalosen mukaan noin viikko takaperin valtakunnansovittelija teki sovintoesityksen kunta-alalle. Se oli Jalosen kertoman perusteella tuonut "vähän vastaavanlaisen palkankorotukset" opettajille kuin mitä muutkin suomalaiset palkansaajat ovat saaneet nyt saaneet.

Palkkaratkaisuissa on tänä vuonna vakiintunut kahden prosentin palkankorotus. OAJ:n Luukkaisen mukaan tuollaisesta luvusta ei ole puhuttu.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

– Opettajien osalta ei olla lähelläkään sitä, Luukkainen väittää.

OAJ:n Luukkaisen mukaan nytkin työntekijäpuoli on joutunut kuuntelemaan "samaa laulua, jonka kuulemme joka kierroksella".

– Vaatimukset ovat aina kohtuuttomia. Kun on hyvä aika, pitää varautua huonoon aikaan ja kun on huono aika, niin silloin ei ole varaa, Luukkainen veistelee.

Neuvotteluiden on tarkoitus jatkua Luukkaisen mukaan loppuviikosta. MTV:n tietojen mukaan tämä tarkoittaa huomista torstaita.

Nyt käynnissä oleva lakon vaihe kestää kaksi päivää. Jos tulosta ei tule, niin 12.–13.4. ovat vuorossa Tampere ja Kuopio. Pääkaupunkiseudulle lakko rantautuisi 19.–25.4.

Lue myös:

    Uusimmat