Mainos

Opettajat käyttävät valvontaohjelmia oppilaiden tietokoneiden tarkkailuun

Suomalaisissa kouluissa valvotaan yhä oppilaiden tietokoneiden käyttöä valvontaohjelmien avulla, vaikka käytännön ovat kyseenalaistaneet niin apulaisoikeusasiamies kuin tietosuojavaltuutettukin.

Koulu-urkinta.info-sivuston mukaan tietokoneiden valvontaohjelmia on käytössä ainakin 55 suomalaiskoulussa. Valvontaohjelman avulla opettajalla on mahdollisuus seurata oppilaan tietokoneen käyttöä oppitunnin aikana.

Yksi valvontaohjelmia käyttävistä kouluista on Kokkolan kauppaopisto.

- Mielestäni tämä ohjelma on puhtaasti ohjauksen väline. Oppitunnilla on tavoite, että suoritetaan tietyt tehtävät, ja tämä on siinä asiassa hyvä ohjauksen väline, sanoo toimistopalveluiden opettaja Riitta Penttilä Kokkolan kauppaoppilaitoksesta.

Kaikki oppilaat eivät ole samaa mieltä. Sen lisäksi, että osa oppilaista pitää valvontaohjelmien käyttöä laittomana, on osa opettajista myös toiminut asiattomasti ohjelmien kanssa.

- Jotkut opettajat huutelevat, millä sivustoilla opiskelijat liikkuvat ja lukevat niitä ääneen. Ohjelmisto myös sallii, että opettaja pystyy hallitsemaan oppilaan tietokonetta ja kirjoittamaan sinne vaikka omalta näppäimistöltään viestejä, kertoo Kokkolan kauppaopistossa datanomiksi opiskeleva Mika Valtonen. Hän on myös koulu-urkinta.infon ylläpitäjä.

Helsingin Sanomat uutisoi 22.2.2009 oppilaiden tietokoneiden valvonnasta keravalaisessa koulussa. Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio sanoi lehden haastattelussa, että jo internetin selailu kuuluu viestintäsalaisuuden piiriin, eikä näin ollen käytön valvominen ole sallittua. Lain mukaan asiasta ilmoittaminen ei muuta asiaa.

Apulaisoikeusasiamies on puolestaan huomauttanut Keravan kaupunkia siitä, että se antoi oppilaiden olettaa, että koulu valvoi reaaliajassa oppilaiden tietokoneiden käyttöä.

Kokkolan kauppaopiston opiskelijat ovat olleet yhteydessä tietosuojavaltuutettu Aarnioon koulunsa valvontaohjelmien käytöstä.

Katso Outi Airolan juttu:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.