Osa kunnista pakottaa opettajat kouluihin etätyötä varten, vaikka oppilaat ovat kotona – MTV selvitti, miksi: "Nyt ei ole direktiolla mahtailun aika"

Huomenta Suomi Shahin Ivan LIVE
MTV Uutiset Live seuraa koronaviruksen käänteitä suorissa lähetyksissä.

Pääministeri Sanna Marin ilmoitti, että tästä päivästä lähtien koulujen ja muiden oppilaitosten tilat suljetaan ja lähiopetus niissä keskeytetään. 

Lähiopetuksen sijaan suositellaan vaihtoehtoisia opetustapoja, kuten etäopiskelua ja itsenäistä opiskelua. MTV:n tietojen mukaan monissa kunnissa opettajat ovat kuitenkin joutuneet menemään töihin työpaikalleen täksi viikoksi, vaikka oppilaat ovatkin kotona.

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n viestintäpäällikkö Heikki Sahlman kertoo, että OAJ kokosi eilen sivuilleen vastauksia korona-tilanteisiin.

Ohjeistuksen mukaan työnantajan tulee ensisijaisesti selvittää opettajien etätöiden tekemisen mahdollisuutta. Työnantaja voi kuitenkin työnjohto-oikeutensa perusteella tarvittaessa määrätä, että opettajat toteuttavat etäopetuksen työpaikalla. 

– Työnjohto-oikeus on työnantajalla, mutta ei saa järjestää yli kymmenen hengen kokoontumisia, Sahlman selventää.

Riskiryhmät kotona

Riskiryhmiin kuuluville opettajille työnantajan tulee OAJ:n mukaan kuitenkin pyrkiä ehdottomasti järjestämään ensisijaisesti etätyömahdollisuus kotona.

OAJ:n tulkinnan mukaan mikäli työnantaja ei suostu järjestämään etätyötä tai se ei ole muuten mahdollista, riskiryhmään kuuluvan opettajan kannattaa kääntyä asiassa työterveyden puoleen. Työterveyslääkäri voi tässä tilanteessa kirjoittaa lausunnon, jossa se kehottaa työnantajaa järjestämään etätyömahdollisuuden riskiryhmään kuuluvalle.

Asiasta painavan lausunnon antoi myös OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

– Vetoan koulutuksenjärjestäjän arkijärkeen: opettajia ei koota kouluille monen kymmenen ryhmiksi, vaan mahdollistetaan etäopetuksen antaminen kotoa. Nyt ei ole direktiolla mahtailun aika. Maailma on muuttunut: koulutuksenjärjestäjän on pystyttävä jatkossakin turvaamaan etäopetus, Luukkainen twiittasi.

Myös opetusministeri Li Andersson vastasi asiaa koskevaan kysymykseen Twitterissä.

Andersson kirjoittaa, että kunta voi velvoittaa opettajat antamaan etäopetusta työpaikalla, koska poikkeusolot eivät muuta työntekovelvoitteita tai työnantajan työnjohto-oikeutta. Työnjohto-oikeus käsittää työnantajan oikeuden päättää, miten opetus järjestetään.

Lue myös:

    Uusimmat