Mainos

OP:n pääjohtaja Karhinen: Valtaosa suomalaisista hallituksen toimien takana

Finanssiryhmä OP:n pääjohtaja Reijo Karhinen näyttää peukkua hallituksen esittämille toimille, joilla tavoitellaan kustannuskilpailukyvyn paranemista viidellä prosentilla. Sairaanhoitajien ja muiden vuorotyötä paljon tekevien tulojen laskua Karhinen "ei tietenkään pidä hyvänä". 

– Toivon jäitä hattuun. Olemme jo pitkään tienneet, että olemme väärällä tiellä. Tällaista taantumaa ei ole ollut yli sataan vuoteen. Kun toukokuusta asti on yritetty sopia eikä se ollut onnistunut, ymmärrän kyllä hallitusta, että jotain täytyy tehdä. Uskon, että myös 60-70 prosenttia suomalaisista ymmärtää, että nyt pitää tehdä jotain. 

Hallitus teki pakettinsa sen jälkeen, kun neuvottelut ns. yhteiskuntasopimuksen saamiseksi kariutuivat. Karhinen ei usko, että hallitus bluffaisi luottaen järjestöjen palaavan neuvottelupöytään. 

– Hallitus on tosissaan. Se sopimisen malli olisi ollut parempi, mutta juna meni jo. 

Haastattelun jälkeen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ilmoitti, että hän ei käynnistä uusia neuvotteluja, mutta on valmis ottamaan järjestöiltä vastaan ehdotuksen, jonka vaikutus on sama kuin hallituksen oman paketin. 

Karhinen uskoo, että hallituksen toimilla on positiivisia vaikutuksia työllisyyteen. 

– Myös meidän ekonomistit ovat parissa päivässä laskeneet, että sillä on selkeä positiivinen vaikutus, mutta se vie aikaa. 

Lakkoja pankkimies ei ainakaan myönnä pelkäävänsä. 

– Luotan suomalaisten fiksuuteen ja vastuunkantoon.  Suomen ja suomalaisen työn asialla ollaan. Tästäkin selvitään.

"Järjestöjohtajat puhuvat oman valtansa puolesta"

Jotkut ammattiryhmät kuten sairaanhoitajat ja poliisit ovat olleet erityisen huolissaan vuorolisiin liittyvistä leikkauksista.

– Tottakai ymmärrän, että tämä koettelee kaikkia, jotka ovat tehneet paljon ylitöitä ja työskentelevät viikonloppuisin. Tietenkään se ei ole hyvä asia.

Karhinen suuntaa kritiikkinsä työntekijäjärjestöjen johtoon. 

– Tässä kohtaavat kaksi eri maailmaa. Järjestöpoliittinen toiminta näyttää siltä ikään kuin ammatti-ihmiset eivät ymmärtäisi, että ollaan kriisissä. Ymmärrän, että se on puhumista oman vallankäytön puolesta. Itsekkyys pitäisi nyt unohtaa ja katsoa Suomen etua. 

Juttua korjattu kello 14.55: yrityksen nimi korjattu OP-Pohjolasta OP:ksi. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.