Mainos

Nasa teki historiaa: Naisten suorittama avaruuskävely suoritettiin onnistuneesti

57:37
Kaksi astronauttinaista suorittivat onnistuneesti avaruuskävelyn

Yhdysvaltain avaruusjärjestö Nasa on tehnyt historiaa, kun se lähetti eilen kaksi astronauttinaista kävelemään avaruuteen. 

Ensimmäisen naisastronauttikaksikon piti kävellä avaruudessa jo viime maaliskuussa, mutta silloin Nasalta ei löytynyt kahta naisille sopivaa, medium-kokoa olevaa, avaruuspukua. Kävely peruttiin lopulta vain parin päivän varoituksella.

Yhdysvaltalaisastronautit Christina Koch ja Jessica Meir poistuivat kansainväliseltä avaruusasemalta ISS:ltä eilen 14.50 Suomen aikaa. MTV Uutiset näytti kävelyä suorassa lähetyksessä.

Asema etenee 28 000 kilmetrin tuntivauhtia

Astronautit vaihtoivat avaruuskävelynsä aikana aseman ulkopuolella olevan rikkoutuneen akun tehonsäädintä.

Useita tunteja kestävän tehtävän aikana astronautit ehtivät nähdä useita auringonnousuja ja -laskuja, koska ISS tekee täyden kierroksen Maan ympäri 92 minuutissa. Asema etenee painottomuudessa 28 000 kilometrin tuntivauhtia.

Lämpötila vaihtelee äärimmäisyydestä toiseen. Kun aurinko paistaa suoraan nousee lämpö sataan asteeseen, varjossa on sata astetta pakkasta.

Nainen käveli avaruudessa jo vuonna 1984

Avaruusasemalla on tällä haavaa kuusi astronauttia. Heistä kolme on amerikkalaisia, kaksi venäläistä ja yksi italialainen.

Koch on ollut aiemmin neljä kertaa avaruuskävelyllä. Sen sijaan Meirille avaruuskävely on ensimmäinen. 

Ensimmäistä kertaa nainen käveli avaruudessa heinäkuussa 1984. Historiallisen kävelyn teki venäläinen kosmonautti Svetlana Savitskaya

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja