"Onnistuminen on raa'an työn takana"

Aivoinfarktin kokenut Marja korostaa, että potilaan kuntoutumisessa vaikuttaa ratkaisevasti kolme asiaa: oma motivaatio, läheiset ihmiset sekä vertaisryhmä.

Kuntoutumisen vaikeus tuli Marjalle yllätyksenä. Marja haluaakin kiinnittää huomiota kuntoutuspuoleen aivoverenkiertohäiriöistä puhuttaessa.

− Sitä luulee, että lääketiede pystyy tekemään mitä vain. Ihminen ajattelee helposti, että kuntoutus on passiivista. Että istutaan jossain isossa laitteessa, joka vääntää ja kääntää edestakaisin.

Todellisuus on toinen. Kaikki on tehtävä itse.

− Onnistuminen on raa'an työn takana. Siihen tarvitaan sekä oma motivaatio että ihmiset, jotka tietävät, mitä tehdä, Marja painottaa.

Marjan kuntoutumisessa oli mukana kattava ammattilaisten joukko: neurologi, fysioterapeutti, neuropsykologi, toimintaterapeutti, puheterapeutti sekä omahoitaja.

− Halvaustila on periaatteessa pysyvä. Aivoperäisessä halvauksessa potilasta voidaan kuitenkin kuntouttaa sillä periaatteella, että aivot pystyvät muodostamaan uusia reittejä ja verkostoja.

Sairastunut tarvitsee tukea

Marja on kiitollinen perheelleen, joka kesti osaltaan kuntoutumisen tuomat paineet. Kaikki eivät ole yhtä onnekkaita.

− Sairastuneelle ihmiselle läheinen on kuin peili. Kun hänestä näkee hyväksynnän, saa voimaa omaan toipumiseen.

− Se, että olisin lähtenyt kuntoutumaan yksin ilman järjestelmää, ei olisi riittänyt. Mutta myöskään pelkkä järjestelmä itsessään ei riitä, Marja kertoo kokemuksensa myötä.

Motivaatio ajoi onnistumiseen

Tärkein motivaation lähde kuntoutumiseen syntyi Marjan kohdalla omasta päästä. Oivalluksen laukaisi kotiinpaluu kaksi kuukautta aivoinfarktin jälkeen.

− Kotiutuminen oli hirveä shokki. Eihän minun kotiani ole suunniteltu pyörätuolille. Yhtäkkiä oli opeteltava pärjäämään uudella tavalla.

Kun ammattilaiset tulivat kartoittamaan kodin vaatimia muutostöitä, Marja iski jarrut pohjaan. Taloon oli hetki sitten remontoitu unelmakeittiö. Yhtäkkiä Marjalle sanottiin, että kaikki pitäisi muuttaa kuntoutujalle sopivaksi.

− Sanoin, että mitään ei lähdetä muuttamaan. Minun kotiini ei saa kukaan tulla ronkkimaan, Marja älähti sisuuntuneena.

Koti säilyi entisellään, ja kuntoutuksen tavoitteeksi muodostui se, että Marja pystyy pärjäämään omassa kodissaan sellaisena kuin se on.

− Tästä tuli tärkein motivaationi. Kaikille sama ratkaisu ei sovi, mutta omalla kohdallani tajusin, että minulla oli edellytykset pärjäämiseen, jos teen lujasti töitä.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja