Mainos

Onnibusin isäntä halusi härskit alaisensa kuriin – vaaransi koko firman maineen

Bussikuski ehdottelee seksiä naismatkustajalle, kuuluttelee härskejä eikä varikollakaan jätetä yhtiön naistyöntekijöitä rauhaan. Viime aikoina bussiyhtiöistä, etenkin Onnibusista, on saanut hyvin kyseenalaisen kuvan, jonka yhtiön jättävä toimitusjohtaja Pekka Möttö haluaa nyt puhdistaa.

– Ammatti on näkyvä – yhden ihmisen hölmöilyt ja satunnaiset tapaukset vaikuttavat aika moneen ja mustaavat porukan mainetta, Möttö harmittelee.

– 99:llä alkava prosenttiluku linja-auton kuljettajista on kunnollisia ammattimiehiä ja -naisia, Möttö vakuuttaa.

Mötön mukaan Onnibusin tilanne on nurinkurinen. Epäillyt tapaukset ovat nousseet uutisiin osin siksi, että juuri Möttö on halunnut nostaa tapauksista metelin.

– Olen surullinen, että tästä tuli käsitys, että erityisesti meillä Onnibusilla on täällä erityinen ongelma. Onnibusilla on ollut poikkeustilanne, että talossa on ollut isäntä, joka ei siedä tuollaisia juttuja ollenkaan. Väittäisin, että kun mennään mille tahansa äijävetoiselle työpaikalle, niin ihan samat ilmiöt niissäkin.

Äijät suoralla puheella ruotuun

Kun Möttö kuuli viime vuonna, että joukko mieskuljettajia oli häiriköinyt härskeillä jutuilla yhtiön nuoria naisia Kampin terminaalissa, laati toimitusjohtaja suorasanaisen kirjeen alaisilleen.

– Laitoin pikkaisen isännän ääntä ja ne puheet loppuivat siihen. Suomalainen mies ymmärtää selkeää puhetta. Yleensähän tilanne on se, että tarkoitus ei ole paha, mutta kohde, ei ymmärretä miten se vaikuttaa kohteeseen.

"Kun vanhin tyttäreni täytti 13, minulla aukesi silmät siitä, millainen tämä maailma oikeasti on."

Ilmiö, nuoria naisia ahdistelevat keski-ikäiset miehet on yhteiskunnallinen ongelma, josta ei pidä vaieta. Sen sijaan voi toimia kuten Pekka Möttö.

– Kun me olemme ryhtyneet päättäväisiinkin toimiin ilmiön kitkemiseksi, niin ihmisten mielissä se kääntyy niin päin, että jaahas, teilläpäs on ongelma. Olisi turvallisempaa firmojen olla hyssyn hyssyn, ollaan hiljaa, pojat on poikia, Möttö manaa.

Mötön mukaan Ylen torstaina julkaiseva uutinen leimasi Onnibusia entisestään.

– Kirjeessäni kirjoitin aika jyrkästi, liioitellustikin. Siitä herkästi saadaan erilainen kuva tilanteesta kuin mikä se oikeasti on. Juuri yksi henkilökunnasta kävi juttelemassa, että ei ole hirveän kivaa tuommoinen.

Ihminen töissä, ihminen kyydissä

Soitin Mötölle sattumalta hänen viimeisenä tuntinaan Onnibusin toimitusjohtajana. Neljän ja puolen vuoden aikana Onnibus on mullistanut joukkoliikennettä ja saanut muun muassa VR:n tarkistamaan junalippujensa hintoja alaspäin.

Minkälaisen Onnibusin jätät taaksesi?

– Jätän hienon, yleisellä tasolla Suomen parhaan joukkoliikenneyrityksen, melkein uskaltaisin väittää, että jätän taakseni myös Suomen häirintävapaimman miesvaltaisen yrityksen, uuteen liikkumispalveluita (reittiopas, pysäkki- ja aikataulutiedot) yhdistävään sovellusyhtiö Tuupin johtoon siirtyvä Möttö vannoo.

Perinnöksi onnibusilaisille Möttö jättää lyhyen tsemppiviestin.

– Olkaa omia itsejänne ja ajatelkaa asiakkaan silmin. Hyvin pienet asiat voivat olla yksittäiselle asiakkaalle hyvin suuria. Siellä on ihminen töissä ja ihmisiä kyydissä.

Esikoistyttären kohtelu avasi silmät

Pelko leimautumisesta – se oli myös häirinnän kohteeksi joutuneilla naisilla, jotka eivät tapauksista kertoneet. Tieto kulki toimitusjohtajalle hänen poikansa kautta.

– Poikani on ehkä vähän isäänsä tullut. Mutta näin se yleensä menee. Arka asia, ei näytetä päälle päin, että tämä harmittaa. Kynnys ottaa asia puheeksi on todella korkea, Möttö ymmärtää.

Möttö on itse pitänyt jo vuosia itsestäänselvänä, että hän ei vaikene minkäänlaisesta ahdistelusta.

– Mulla on huono toleranssi näiden suhteen. Se johtuu siitä, että mulla on kaksi aikuista ja yksi aikuistumisen kynnyksellä oleva tytär. Kun vanhin tyttäreni täytti 13, minulla aukesi silmät siitä, millainen tämä maailma oikeasti on. Ja se on aika karua, ei pelkästään työpaikoilla vaan ihan yleisesti. Yleensä ne, jotka näitä asiattomuuksia harrastaa, on minun ikäiseni keski-ikäiset, useimmiten suomalaiset miehet.

Ja nämä miehet harvemmin kuuntelevat muita kuin toisia keski-ikäisiä miehiä.

– Ne ei ainakaan usko (muita). Tässä on iso sarka kynnettävänä. Mutta uskon, että nuorempi sukupolvi on tässäkin asiassa meitä fiksumpia. Sieltä se kissa tuli pöydälle nytkin.

Lähtikö lupsakkuus samalla?

Onnibusin maine on yleisesti asiakkaiden keskuudessa erinomainen. Lupsakka tyyli asiakkaiden kanssa on kerännyt kehuja ja palkintojakin positiivisesta asiakaskokemuksesta. Sulkiko Mötön paimenkirje puheliaiden kuljettajien suut?

– Ei todellakaan. Tämähän on meille ihan ensiarvoisen tärkeää, asiakkaat arvostaa suunnattomasti sitä, että kuljettajat laittavat persoonaa peliin. Joku kyllä kysyi, että mitä tässä uskaltaa sitten puhua. Sanoin, että kyllä tässä maailmassa puheenaiheita riittää, Möttö naurahtaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.