Mainos

Onni onnettomuudessa: Notre Damelta pelastettiin mittaamattoman arvokkaita patsaita vain päiviä ennen tuhoisaa tulipaloa – savuava raunio kätkee yhä sisäänsä monen aarteen kohtalon

2:02
Notre Dame kätkee sisäänsä valtavan määrän historiallisen arvokkaita esineitä ja patsaita. CNN:n Tom Foreman vie katsojan pienelle historiamatkalle visuaalisen esityksen avulla.

Maanantaina Pariisissa liekehtinyt Notre Damen katedraali on monien mittaamattoman arvokkaiden aarteiden olinsija. Parhaillaan selvitetään, mitkä kaikki arvoesineistä saatiin pelastettua ja mitkä menetettiin.

1300-luvulla rakennetun Notre Damen keskikatto romahti kokonaan tulipalossa kuten myös 90-metriä korkea torni.

Vielä ei ole tietoa siitä, minkälaista tuhoa tulipalo ja sen seurauksena romahtaneet katto ja torni ovat saaneet aikaan yhdessä maailman suosituimmassa turistikohteessa.

Palo saatiin sammutettua vihdoin tiistaiaamuna noin 400 palomiehen ahkeroitua sammutustöissä koko illan ja yön.

Historialliset urut selvisivät

Notre Damen sisällä on muun muassa kuvanveistäjä Nicolas Coustoun alttariristi, joka näyttäisi kuvien perusteella selvinneen tulipalosta.

Samoin länsipuolen kuuluisien ruusuikkunoiden uskotaan pelastuneen pahimmalta tuholta.

Yksi arvokkaimmista katedraalin aarteista on sen näyttävät urut, joiden historia ulottuu vähintään 1700-luvun alkuun. 800-piippuiset urut selvisivät palosta uutistoimisto AP:n tiistaisen tiedon mukaan.

Edellä mainittujen lisäksi Notre Dame kätkee sisälleen lukuisia arvokkaita maalauksia ja legendaarisen orjantappurakruunun, jonka on uskomuksissa sanottu olleen Jeesuksen päässä ristiinnaulitsemisen aikaan.

Kruunu, kuten suuri osa muustakin arvoesineistöstä, ehdittiin pelastaa tuhoutumiselta.

Onnea matkassa

Sekin on varmaa, että Notre Damen ulkoreunoja koristaneet 16 patsasta ovat pelastuneet. 12 opetuslasta ja neljää evankelistaa esittävät patsaat nimittäin siirrettiin osana remonttitöitä viime viikolla ensimmäistä kertaa yli sataan vuoteen.

Noin kolmemetriset patsaat kuljetettiin restauroitavaksi Etelä-Ranskaan. Patsaiden mahdollinen tuhoutuminen oli siis vain päivistä kiinni.

Mestatut patsaat

Katedraalia koristavat myös 28 raamatullisen kuninkaan patsaat, eli niin kustuttu Kuninkaiden galleria. Alkuperäiset patsaat mestattiin syksyllä 1793 osana Ranskan suurta vallankumousta, sillä 1200-luvulla veistettyjen patsaiden uskottiin esittävän Ranskan menneitä kuninkaita.

Kyseessä olivat kuitenkin Juudean kuninkaat.

Patsaiden päistä 21 oli kateissa aina vuoteen 1977, jolloin ne löytyivät pariisilaisen kartanon muurin takaa. Siitä asti ne ovat olleet nähtävissä Pariisin keskiaikaisessa museossa.

Notre Damen veistettiin uudet patsaat 1900-luvun puolivälissä. Uusien kuningaspatsaiden kohtalosta ei vielä ole tietoa tulipalon tuhojen jäljiltä.

Lähteet: Independent, CNN, History.com, Heavy.com

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja