Onnettomuustutkintakeskus voisi tutkia Vastaamon tietomurtoa, mutta ainakaan vielä tätä korttia ei käytetä – "On pohdittava, onko tutkinnalla lisäarvoa"

KRP:n rikosylikomisario Vastaamo-tutkinnasta: ”Olemme erittäin luottavaisia, että saamme tekijän kiinni – lain koura on pitkä” 0:35
KRP:n rikosylikomisario kertoi Rikospaikka-ohjelmassa poliisin olevan luottavainen tekijän kiinni saamiseen.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) ehdotti tällä viikolla sitä, että Onnettomuustutkintakeskus eli Otkes tekisi oman tutkinnan Vastaamon tietomurrosta.

– En tunne tarkkaan sen lainsäädäntöä ja pohjaa, ja minkälaisia tapahtumia se voisi selvittää, mutta ainakin olisi syytä ajatella niin, että 2020-luvulla kyberturvallisuus, tietomurrot ja tämän kaltaiset erittäin huolestuttavat ja valitettavat tapahtumat ruodittaisiin kuin onnettomuutena, Saarikko sanoi.

Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi kertoo, että Otkes voi ottaa tietomurron tutkittavakseen, jos hallitus sen katsoo tarpeelliseksi.

– Kyseessä ei ole onnettomuus, joten päätös on valtioneuvoston, joka voi oikeusministerin esittelystä tutkinnasta päättää. Siinä on pohdittava, onko tutkinnalla lisäarvoa. Nyt jo poliisi, kyberturvallisuuskeskus ja tietosuojavaltuutetun toimisto tekevät tutkintaa, Nurmi pohtii.

Onnettomuustutkintakeskuksen tutkimuksilla pyritään selvittämään erityisesti sitä, miten onnettomuuksia tai muita vaaroja voidaan tulevaisuudessa ehkäistä paremmin.

– Syyllisyys- tai vahingonkorvauskysymyksiin Otkesin tutkinnalla ei puututtaisi, Nurmi muistuttaa.

Otkes tutkii yleensä esimerkiksi tuhoisia tulipaloja ja liikenneonnettomuuksia. Kokemusta on myös poikkeuksellisista aiheista.

Nurmen mukaan myös tietomurto voitaisiin ottaa Otkesin tutkittavaksi.

– Teimme tutkimuksen Turun puukotuksista ja parhaillaan koronatoimien tutkinta on työn alla. Vastaamon tietomurtoa tutkittaisiin samaan tapaan kuin muitakin tapauksia, Nurmi toteaa.

Oikeusministeriö haluaa poliisin saavan työnsä valmiiksi

Oikeusministeriössä ei ainakaan vielä haikailla Otkesin tekemän tutkimuksen perään, koska sitä ei pidetä ajankohtaisena eikä tietomurrosta ole vielä tarpeeksi tietoa Otkesin tutkintaa varten.

– Tällä hetkellä Vastaamo-asiaa tutkii poliisi, joka pyrkii sekä löytämään syyllisen tai syylliset että rajoittamaan aiheutuvan vahingon mahdollisimman pieneksi. Muiden viranomaisten tehtävä on juuri nyt avustaa poliisia kaikessa, missä se heidän apuaan toivoo, kertoo oikeusministeriön kansliapäällikkö Pekka Timonen.

Myöhemmin Otkesin tutkinta voi olla mahdollinen.

– Käsitykseni mukaan myös tuon vaihtoehdon (Otkesin tutkinnan) arvioinnin aika on sitten, kun poliisi on saanut riittävän kuvan tapahtumainkulusta, Timonen sanoo.

Timonen muistuttaa, että Suomessa kyberturvallisuuskeskus on tietomurroissa toimivaltainen viranomainen.

Lue myös:

    Uusimmat