Onnettomuustutkintakeskus voisi ehkä tutkia Vastaamon tietomurron, ehdottaa Annika Saarikko – Sanna Marin: "Tulemme tarvitsemaan lainsäädäntömuutoksia"

1:57
Hallitus kokoontuu Säätytalolle – Marin toivoo nopeita päätöksiä Vastaamon uhrien auttamiseksi.

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) voisi tutkia Vastaamon tietomurron, pohdiskelee tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.).

Hallitus kokoontui tänään iltakouluun, jossa pohditaan, miten Vastaamon tietomurron uhreja voitaisiin tukea.

Ministeri Saarikko mietti ennen iltakoulua, voisiko Onnettomuustutkintakeskus ottaa tietomurron selvitykseen.

– En tunne tarkkaan sen lainsäädäntöä ja pohjaa, ja minkälaisia tapahtumia se voisi selvittää, mutta ainakin olisi syytä ajatella niin, että 2020-luvulla kyberturvallisuus, tietomurrot ja tämän kaltaiset erittäin huolestuttavat ja valitettavat tapahtumat ruodittaisiin kuin onnettomuutena, Saarikko sanoi.

"Kokonaisuudistus käsitellään erikseen"

Hallitus on parhaillaan toteuttamassa henkilötunnuksien uudistamista.

Keskusta on vastustanut uudistuksen toteuttamista laajassa mittakaavassa. Esimerkiksi sukupuolineutraalien henkilötunnusten luomista ei ole katsottu riittäväksi syyksi kalliin uudistuksen toteuttamiseen.

Saarikon mukaan uudistuksella ei voida auttaa nopeassa aikataulussa Vastaamon tietovuodon uhreja, joiden henkilötunnuksia on levitetty.

– Satojen miljoonien uudistus, joka muuttaisi sosiaaliturvatunnukset kaikkien kansalaisten osalta ja jonka lähtökohta on sukupuolineutraalius, ei ole nopea ratkaisu siihen ongelmaan, joka liittyy tuhansien ihmisten hätään juuri nyt.

– Kokonaisuudistus on asia, joka käsitellään ihan erikseen.

Marin: Lainsäädäntömuutoksia luvassa

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallitus kuulee tänään kokonaiskatsauksen tietomurtoon liittyvästä tilanteesta, muttei tee päätöksiä aiheesta.

Uhreja on Marinin mukaan tuettava, ja päätöksiä on luvassa "toivottavasti mahdollisimman nopeasti".

Esillä on pidetty vaihtoehtoa, jossa tietovuodon uhrit saisivat uudet henkilötunnukset. Marin kertoi asian olevan selvityksessä.

Kansalaisten yksityisyydensuojaa tulee parantaa myös tulevaisuutta varten.

– Varmasti tulemme tarvitsemaan myös lainsäädäntömuutoksia. Tämä pitää nyt ottaa kokonaisuutena vastaan, ja pohtia kaikki ne keinot, millä tavalla voisimme suojata kansalaistemme yksityisyyttä paremmin turvallisuudessa, Marin kommentoi.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja