Onnettomuustutkinta: Talvivaaran allasvuoto olisi voitu välttää

Onnettomuustutkintakeskus arvioi, että Talvivaaran reilun vuoden takainen kipsisakka-altaan vuoto olisi voitu välttää. Viranomaisten huomio meni yhtiön muihin ympäristöhaittoihin eikä altaan aiheuttamaan riskiin kiinnitetty riittävästi huomiota.

- Valvonnassa keskityttiin aika paljon jatkuviin päästöihin, hajuhaittoihin, meluhaittoihin, pölyhaittoihin. Uusi prosessi vaati myös jatkuvia lisäselvityksiä ja muutostarpeita, jolloin huomio meni ympäristöriskien kustannuksella näihin asioihin, kuvailee tutkinnanjohtaja Kai Valonen Onnettomuustutkintakeskuksesta.

Lopputulos olisi voinut olla toinen, jos kipsisakka-altaiden ongelmia olisi ryhdytty ratkomaan jo aiempien vuotojen yhteydessä.

- Kyllä me nähdään, että onnettomuus olisi ollut vältettävissä. Siinä semmoisia tuhannen taalan paikkoja oli 2008 ja 2010 vuodot, jotka osoittivat sen, että tämmöinen vuoto on mahdollinen, sanoo Valonen.

Viranomaisten yhteistyössä parannettavaa

Onnettomuustutkintakeskus antoi tänään kolme suositusta, jotta Talvivaaran kaltaiset ympäristöonnettomuudet voitaisiin jatkossa välttää.

Ympäristöministeriöltä toivotaan säädöksiä, joiden avulla ympäristövalvonnassa onnettomuusriskit tunnistettaisiin ja niihin varauduttaisiin nykyistä paremmin. Työ- ja elinkeinoministeriön halutaan kehittävän viranoamaisten yhteistyötä kaivoshankkeiden valvonnassa ja luvituksessa. Sisäministeriön tehtäväksi jää huolehtia siitä, että johtovastuu ja toimivalta on selkeästi jaettu kaikenlaisissa onnettomuustilanteissa.

Viranomaisten yhteistyössä on parannettavaa.

- Tällaisen ison kaivoshankkeen lupa- ja valvontaprosessi on aika monipolvinen ja siinä on paljon eri viranomaistahoja mukana. Heidän pitäisi istua samaan pöytään ja miettiä, miten valvonta- ja lupaprosessi pidetään hanskassa. Nyt jokainen katsoo omasta näkövinkkelistään eikä kokonaisuus ole kenenkään hanskassa, selittää Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi.

Talvivaaran nykytilanteeseen ja riskeihin onnettomuustutkintakeskus ei halua ottaa kantaa.

- Siellä on todella tilanne päällä eikä vahinkojen arvioinnin aika vielä ole. Nämä meidän suositukset kohdistuvat tuleviin hankkeisiin ja niiden parempaan läpivientiin, toteaa Nurmi.

Yhtiö kiittelee, suojelijat kiirehtivät toimia

Talvivaara kiittelee tänään julkistetussa blogissaan Onnettomuustutkintakeskuksen raporttia. Yhtiö nostaa raportista esiin sen, että media ja kansalaisjärjestöt lietsoivat katastrofinäkökulmaa, vaikka kyseessä ei ollut henkeä ja terveyttä uhkaava suuronnettomuus vaan vakava paikallinen ympäristöonnettomuus.

- Olemme tässä samaa miletä OTK:n kanssa. Olemme pahoillamme vuodosta, mutta on ikävää, että katastrofimielikuvan lietsonta lisäsi laajojen ihmisjoukkojen huolta ja aiheutti viranomaisviestinnän kyseenalaistamista, lukee Talvivaaran blogissa.

Suomen luonnonsuojeluliitto puolestaan vaatii, että onnettomuustutkinta johtaa toimenpiteisiin.

- Suomen luonnonsuojeluliitto kiirehtii Talvivaaran altaiden tyhjentämistä, jotta uudelta suuronnettomuudelta vältytään. Luonnonsuojeluliiton mielestä altaiden tyhjentämisen on nyt oltava ykkösprioriteetti. Uuden suuronnettomuuden riski tiedetään, mutta varautumistoimien riittävyydestä on epäselvyyttä. Viranomaisten tulisi vaatia myös pikaisesti puhdistuskapasiteettia Talvivaaraan, sanotaan luonnonsuojeluliiton tiedotteessa.

Talvivaara ilmoitti perjantaina, ettei se kykene noudattamaan ympäristölupamääräystä kipsisakka-altaiden tyhjentämisestä. Osan altaista piti olla tyhjänä perjantaihin mennessä ja osan elokuun loppuun mennessä.

Kainuun ely-keskus on ilmoittanut aloittavansa luparikkomuksen takia hallinnolliset toimet heti.

 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja