Kittilän kaivoksen johtaja: Pato-ongelmaa liioiteltu

Kittilän kultakaivoksen jätevesien ylimääräiset pumppaukset Seurujokeen jatkuvat vielä 3-4 viikkoa, arvioi kaivoksen johtaja Mikko Korteniemi.

Nyt pumppauksia on jatkunut viikon.  

– Ne jatkuvat siihen asti, kunnes saamme vedenpinnan laskettua sille tasolle, että pääsemme tekemään korjaavia toimenpiteitä, Korteniemi sanoo. 

Perjantaina illalla aloitettiin myös veden pumppaus uuteen vesivarastoaltaaseen.

Jätevesialtaan patomurtuman uhkaa on liioiteltu, sanoo Korteniemi. Hänen mukaansa patoturvallisuuden tila ei ole vakava.

Jätealtaan vuotoja on ollut syksyn mittaan kaksi, ja niiden syy ei ole vieläkään selvillä. Korteniemen mukaan syytä kartoittavat asiantuntijat, joilta kaivos odottaa dokumentteja ja korjaustoimenpide-ehdotuksia ensi viikon loppupuolella. 

Valvova viranomainen eli Lapin ely-keskus tekee puolestaan seuraavan tarkastuskäynnin ensi keskiviikkona. Kultakaivosta pyörittää Agnico Eagle Finland -yhtiö, joka on kanadalaisen Agnico Eagle Mines Limitedin tytäryhtiö.

Vastuu yrityksellä

Kaivosten lupamääräyksiä voidaan jatkossa joutua kiristämään häiriötilanteisiin varautumisen osalta. Näin arvioi ympäristöoikeuden professori Tapio Määttä Itä-Suomen yliopistosta.  

Hänen mukaansa vikaa ei kuitenkaan ole nykyisen lainsäädännön keinovalikoimassa, vaan siinä, kuinka tosissaan kaivosfirmat ottavat toimintansa ympäristövaikutukset.

Hän painottaa kaivosyrityksen olevan ainoa taho, joka kunnolla tietää, mikä on allas- tai patorakenteiden turvallisuuden kannalta riittävä taso, jotta rakenteet kestäisivät arvioitua suuremman veden kertymisen.  

– Lähtökohtaisesti vastuu on aina kaivostoiminnan harjoittajalla. Esillä olleet ongelmat herättävät aiheellisen kysymyksen, onko kyse taloudellisista intresseistä säästää väärässä kohtaa, pohtii Määttä.  

Perusongelma Kittilässä ja Talvivaarassa on samankaltainen, vaikka mittakaava on eri.

– Kaivosalueelle joudutaan varastoimaan vesiä, joista osa on melko puhtaita, osa taas prosessissa pilaantuneita vesiä, joita ei voi johtaa luontoon ilman käsittelyä. Varastointi on juuri se ongelma. Jotta pysyttäisiin lupien haitta-ainepitoisuuksien raja-arvoissa, vettä ei voi juoksuttaa kaivosalueelta ulos sellaisessa tahdissa, jolle olisi tarve suhteessa veden kertymiseen.  

Lue myös:

    Uusimmat