Mainos

Onnettomuustutkija: "Kiukaiden käyttöliittymät ovat jääneet jälkeen"

7:47

Huomenta Suomessa keskusteltiin tänään paloturvallisuudesta eilen Vuosaaren huoneistopalosta valmistuneen tutkintaraportin pohjalta. Yöllinen palo vaati viime joulukuussa kolmen lapsen ja perheen äidin hengen.

Helsingin Pelastuskoulun rehtori Matti Waitinen painottaa, että Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) suositukset tulee ottaa vakavasti.  Vuosaaren palo sai alkunsa saunan kiukaasta, joka oli kytkeytynyt ajastuksella päälle joko huolimattoman käytön tai lasten leikkien seurauksena.

Palo sai vauhtia saunassa säilytetyistä tekstiileistä.

– Jos käytetään saunaa harvoin tai muuhun tarkoitukseen kuin saunomiseen, niin sieltä pitäisi ottaa sulake pois, ettei se vahingossa kytkeydy päälle, Waitinen sanoo.

Waitisen mukaan sauna on turvallinen paikka lasten leikeille, kun sulake on irti. Otkesin johtava tutkija Kai Valonen penää kiukaisiin turvallisuusmuutoksia.

– Kiukaiden käyttöliittymät ovat jääneet jälkeen. Nupit ovat hyvin epäselvät, ei mitään merkkivaloja eikä lapsiturvaominaisuuksia, ja ne ovat ihan lasten korkeudella, Valonen sanoo.

Palovaroitin on halpa henkivakuutus

Valonen ja Waitinen haluavat muistuttaa palovaroittimen tärkeydestä. Waitinen kertoo, että palon havaitseminen ilman palovaroitinta hidastuu ja jo viidessä minuutissa tulipalo voi saavuttaa täyden palamisen vaiheen.

Otkes suosittaa, että jokaiseen asuinhuoneeseen ja poistumisreitille sijoitettaisiin palovaroitin.

– Myös taloyhtiöiden, kiinteistön omistajien ja vuokranantajien pitäisi ottaa omalta osaltaan vastuuta siinä asiassa, Valonen sanoo.

2:00

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.