Onneton viherpeukalo? Näillä ohjeilla pidät huonekasvit hengissä

Miten multa vaihdetaan oikeaoppisesti? Kuinka usein kasvia pitää kastella? Jos olet onneton poropeukalo huonekasvien kanssa, kannattaa lukea perushoito-ohjeet.

Käykö sinullekin niin, että kauniit viherkasvisi lakastuvat kerta kerran jälkeen? Älä syytä olematonta viherpeukaloasi, vaan opiskele, miten kasveja pitäisi hoitaa!

Kastelu

Toisille kasveille tekee hyvää välillä kuivahtaa ja toiset taas vaativat tasaisen kosteuden voidakseen hyvin. Useimmat kasvit kestävät pienen kuivahtamisen, mutta kärsivät helposti liikakastelusta. Yleensä suuret, ohutlehtiset, kukkivat ja auringossa viihtyvät kasvit tarvitsevat enemmän vettä kuin nahkealehtiset ja varjossa viihtyvät.

Anna kukille useammin vettä kun lämpötila on korkea ja ilmankosteus alhainen. Kasveja kasteellaan joko suoraan multaan tai aluslautaselle. Altakasteluruukku varmistaa tasaisen vedensaannin.

Talvella kasveille tulisi suoda lepoaika. Kastelua ja lannoitusta vähennetään, koska monet kasvit kuluttavat vähemmän vettä talvisin.

Valo

Ennen kuin hankit uuden viherkasvit, ota selvää sen valontarpeesta. Riittävän valon saaminen on erittäin tärkeää kaikille huonekasveille, mutta toiset suorastaan rakastavat auringonpaahdetta kun toiset kukoistavat parhaiten varjon puolella.

Liian vähäisestä valosta kielivät kasvien putoavat lehdet ja liian hento varsi. Liian voimakkaassa auringonpaahteessa lehdet saattavat käpristyä tai tulla laikukkaiksi..

Loppusyksystä ja talvella useimmat kasvit kärsivät valon puutteesta. Tällöin kasvien hyvinvointia kannattaa parantaa lisävalolla.

Ravinteet

Kasvit tarvitsevat ravinteita elääkseen. Juuret imevät mullasta tärkeät pää- ja hivenravinneaineet. Ne nousevat lehtiin ja kukkiin ja tekevät kasveista reheviä ja elinvoimaisia. Tuoreenkin mullan ravinteet ehtyvät aikanaan, joten kasvit tarvitsevaan lisäravinteita.

Kasvien kasvun ja hyvinvoinnin kannalta tärkeimmät pääravinteet ovat typpi, fosfori ja kalium. Typpi on tärkeä kasvin kasvuun vaikuttava tekijä, jonka avulla kasvi säilyy elinvoimaisena ja vahvana. Fosfori vaikuttaa kasvin solukon muodostumiseen ja on erityisen tärkeä kukintavaiheessa.

Terveenä kasvi on vastustuskykyisempi taudeille ja tuholaisille. Vastustuskykyä lisäävä aine on kalium, joka takaa myös tukevan varren ja lehdet. Pääravinteiden lisäksi kasvi tarvitsee rehevään kasvuun lisä- ja hivenravinteita, kuten rautaa, booria, kuparia, molybdeeniä ja sinkkiä.

Mullan vaihto oikeaoppisesti

Kasvien multa tulee vaihtaa muutaman vuoden välein. Mullanvaihdon tarpeellisuudesta kertovat juuria täynnä oleva ruukku ja kituvan näköinen kasvi. Mullan vaihto kannattaa tehdä kevättalvella, kun kasvi ei ole vielä aloittanut keväistä kasvukiriään. Valon lisääntyminen ja uusi ravinteikas multa saavat kasvit versoamaan uudelleen.

Paria päivää ennen mullanvaihtoa kasvi on hyvä kastella hyvin. Kun kasvin vesivarastot ovat täydet, se kestää paremmin vesipulaa, joka johtuu juurien häiritsemisestä.


(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat